Tweede plaats bij Brabantse Stijlprijs voor dorpshuis Trapkes

Dorpshuis de Trapkes heeft de tweede publieksprijs gewonnen bij de Brabantse Stijlprijs. Het dorpshuis in Sprundel heeft ruim 2500 stemmen gekregen.

Dat maakte de jury donderdag bekend tijdens de uitreiking op het evenement Proefmei in Bergen op Zoom. In totaal werden via internet 10.975 stemmen uitgebracht. Het publiek stemde 2.544 keer op de Trapkes.

De eerste prijs ging naar de wandel- en kunstroute Andreas Schotel in Esbeek. Op derde plaats belandde de ecologische natuurtuin De Wingerd in Bergeijk.

Natuurbegraafbeplaats de Hoevens uit Alphen werd vierde en de Landerij van Tosse in Oss bekleedde de vijfde plaats. Deze vijf projecten bleven eerder over als genomineerden na 82 inzendingen voor de Brabantse Stijlprijs.

Verbouwing

De werkgroep 'Beleef Sprundel' had de nominaties voor de Trapkes in gang gezet voor de Stijlprijs. Volgens Adrie van Ginneken, voorzitter van Dorpswerk Sprundel en Jac van Trijp, voorzitter van de Ondernemers Vereniging Sprundel (OVS) is dorpshuis de Trapkes een plek geworden waar het dorpsgevoel goed tot haar recht komt.

De gemeente Rucphen was het daar mee eens en stuurde dit project in als kanshebber voor de Brabantse Stijlprijs. Het Sprundelse dorpshuis is bijzonder, omdat het is gevestigd in de voormalige Joannes de Doperkerk. Woningcorporatie Thuisvester is de eigenaar.

Na een grondige verbouwing ging het gebouw verder als buurthuis en kerk. In 2016 kwamen zelfs koning Willem-Alexander en koningin Máxima langs voor een bezoek. Het kerkgebouw maakt onderdeel van het project om Sprundel op de kaart te zetten op het gebied van Toerisme. Dat gebeurt in het zogenaamde 'Erfgoed-Ommeke.'

Betrokkenheid

45 Brabantse gemeenten dongen, met in totaal 82 projecten, mee naar De Brabantse Stijlprijs 2017. Daarbij ging het om gerealiseerde ruimtelijke initiatieven waarbij niet alleen de gemeente een rol van betekenis heeft gespeeld, maar waarbij vooral de betrokkenheid van inwoners, ondernemers en initiatiefnemers doorslaggevend is geweest.

De vijf finalisten die donderdag op het podium stonden geven volgens de jury op uitstekende wijze invulling aan de beoordelingscriteria, zoals maatschappelijke waarde, lef, doorzettingsvermogen en originaliteit.

De Brabantse Stijlprijs werd voor het eerst uitgereikt in 2014, toen was het thema de openbare ruimte. In 2014 won het project Zijtaart in de gemeente Veghel De Brabantse Stijlprijs.

Lees meer over:
Tip de redactie