Essentgebouw in Roosendaal wordt definitief afgesloten

Het Essentgebouw in Roosendaal wordt definitief afgestoten. Wethouder Hans Verbraak van Cultuur is niet van plan om het pand in de wijk Stadsoevers definitief ter beschikking te stellen aan de culturele organisaties die er op dit moment in gevestigd zijn. 

Dat laat hij weten in antwoord op vragen van raadsleden Michael Yap van de PvdA en Sandra van den Nieuwenhof van het CDA.

Deze twee partijen hadden voorgesteld om het Essentgebouw uit de ontwikkelportefeuille van het gemeentelijk vastgoed te halen. Op dit moment maken onder meer Theaterwerkplaats Tiuri en Stichting Drie Maal Plankenkoorts gebruik van het pand.

Zij geven daar onder meer lessen in theater en hebben het gebouw omgedoopt tot het Theaterhuis Roosendaal. Volgens Yap en Van den Nieuwenhof hebben deze organisaties het Essentgebouw ontwikkeld tot een culturele hotspot van de stad.

Huisvesting

Zij zouden dan ook graag zien dat het pand eigendom blijft van de gemeente Roosendaal. Eerder gebeurde dit ook met de voormalige Pius X-school in de wijk Kalsdonk. Daardoor konden onder meer de Ruilwinkel en de voedselbank gebruik blijven maken van het pand en hoeven zij niet op zoek naar andere huisvesting. Dat lijkt er voor Tiuri en Drie Maal Plankenkoorts niet in te zitten.

Volgens wethouder Hans Verbraak is definitieve huisvesting op de huidige locatie geen duurzame oplossing. Hij laat weten dat er nog steeds gesprekken worden gevoerd met de organisaties in het Theaterhuis. Wel is het onwaarschijnlijk dat deze gezelschappen allemaal bij elkaar komen in één gebouw.

"Bij verkenning van mogelijkheden voor de organisaties bleken de wensen, eisen en mogelijkheden van de verschillende partners vaak sterk uiteen te lopen. Hierdoor was het niet mogelijk om tot één uitgewerkt plan voor alle partijen te komen", benadrukt Verbraak.

Neerstrijken in Stadsoevers

De gemeente is nog steeds op zoek naar alternatieve huisvestingsmogelijkheden voor onder meer Tiuri en Drie Maal Plankenkoorts.

De PvdA en het CDA zouden het een plus voor de wijk Stadsoevers vinden als de culturele organisaties hier definitief zouden neerstrijken. Verbraak houdt meer opties open: "Een samenwerking tussen kunst- en cultuurinstellingen is van toegevoegde waarde, ongeacht de vestigingslocatie."

Tip de redactie