Roosendaal is gelukkigste stad van Brabant

Inwoners van Roosendaal zijn de gelukkigste stedelingen van Brabant.

Dat blijkt uit de Atlas voor Gemeenten, die donderdag is gepresenteerd. 

Opvallend is dat Roosendaal landelijk op plek elf staat en daarmee niet voorkomt in de top tien gelukkigste steden van Nederland. 

Andere steden die in Brabant relatief goed scoren zijn Helmond, Den Bosch en Bergen op Zoom op de plekken achttien, negentien en 21. In totaal staan er vijftig plaatsen in de lijst.

Ongelukkig

Breda komt niet verder dan plek 30 en Tilburg staat op een bescheiden 31e plek. De ongelukkigste stad van Nederland blijkt Rotterdam en de gelukkigste stad van Nederland is Ede. De middelgrote steden doen het sowieso beter dan hun grotere broertjes.

Gemiddeld voelt 87 procent van de inwoners in Nederland zich gelukkig. Nederland bekleedt hiermee een tweede plek op de ranglijst van gelukkigste Europese landen. Denemarken staat op nummer één. Opvallend is dat mensen tot 35 jaar aangeven zich het prettigste te voelen. Dat komt waarschijnlijk omdat ze nog in de fleur van hun leven zijn met een nieuwe baan, een nieuwe auto en een geschikte partner.

Achtergrond

Rond hun 65e jaar voelen zij zich opnieuw heel gelukkig. Dat is meestal het moment dat mensen met pensioen gaan. Ook de sociale positie speelt een grote invloed, net als afkomst en religie, de woonsituatie en het huis waarin zij wonen.

Eigen-woning-bezitters blijken gelukkiger dan huurders. De meest gelukkige Nederlanders hebben een hoogopgeleide achtergrond, zijn christelijk, getrouwd en hebben geen buitenlandse achtergrond.

Woonomgeving

Ook de woonomgeving speelt een grote rol. In steden met goed openbaar vervoer, veel voorzieningen en betaalbare woningen geven mensen aan een prettig leven te hebben. Files en drukte laten dit gevoel weer dalen, net zoals criminaliteit en vervuiling.

Steden waar veel mensen aangeven gelukkig te zijn, zijn niet alleen middelgroot, maar hebben ook een groen karakter. Daarnaast hebben zij een minder stedelijk karakter. Roosendaal wordt vaak een stad genoemd met 'een dorps karakter' en dat lijkt nu in het voordeel van de stad uit te pakken. Onderzoekers geven wel aan dat mensen op het platteland zich vaak nog gelukkiger voelen dan stedelingen.

Lees meer over:
Tip de redactie