Halderbergse ecologische verbindingszone eindelijk gereed

De gemeente Halderberge en Waterschap Brabantse Delta hebben de aanleg van de ecologische verbindingszone langs de Kibbelvaart in Hoeven afgerond. 

Het college van de gemeente Halderberge en de Huub Hieltjes van waterschap Brabantse Delta, hebben jarenlang intensief samengewerkt om te komen tot waar ze nu staan.

De verbindingszone komt door de gemeenten Etten-Leur, Rucphen en nu dus ook Halderberge. Een ecologische verbindingzone (EVZ) zorgt ervoor dat natuurgebieden met elkaar in verbinding staan. Dit zorgt ervoor dat dieren en ook planten zich beter kunnen verplaatsen tussen gebieden.

Deze voorziening zorgt er ook voor dat regenwater beter kan worden afgevoerd. "De verbindingszone gaat er voor zorgen dat mensen in de omgeving hun voeten droog houden", zei toenmalig Jan Akkermans in 2012 al. 'Bovendien ziet een EVZ er er een stuk mooier uit in het landschap."

Flora en fauna

Destijds liep Halderberge op dit gebied wat achter op omliggende gemeenten zoals Etten-Leur en Rucphen, maar het heeft de schade de laatste vijf jaar ruimschoots ingehaald. Zodra het startsein gegeven werd, is het waterschap gestart met het maken van oevers door de bestaande sloten schuin af te graven en hebben nu een natuurlijkere inrichting.

"Water krijgt hierdoor de ruimte en er ontstaat een geschikte leefomgeving voor planten en dieren. Verder zijn er poelen gegraven die dienen als rust- en voortplantingsplaatsen voor dieren die op doortrek zijn naar andere natuurgebieden. Ook is het gebied is groener gemaakt door de aanleg van struiken, bosjes en andere beplanting", aldus Waterschap Brabantse Delta.

Trots

De bestuurder van het waterschap en de wethouder van Halderberge zijn naar eigen zeggen erg trots op het resultaat. Huub Hieltjes is blij met de ontwikkelingen: "Prachtig om te zien hoe we met deze maatregelen waternatuur meer ruimte geven in West-Brabant. Hierdoor kunnen we bij hevige regenval extra water bergen en wateroverlast voorkomen."

Wethouder Hans Wierikx vindt het mooi dat Halderberge een bijdrage heeft kunnen leveren aan de realisatie van dit bijzondere natuurproject: "Dit past binnen onze ambitie om een groene gemeente te zijn."

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie