Woonvoorziening Dr. Heijptstraat bestaat tien jaar

In het centrum van Roosendaal op loopafstand van winkels, schouwburg en bibliotheek bevindt zich al tien jaar woonvoorziening Dokter Heijptstraat.

Het appartementencomplex gelegen in de gelijknamige straat biedt plek voor zo’n zeventien mensen met een (licht) verstandelijke beperking en/of psychiatrische problematiek.

De woonvoorziening werd eind 2006 opgericht als ouderinitiatief. Nu, tien jaar later, is het feest en uiten de ouders hun waardering voor het onderkomen van hun zoon of dochter.

In 2002 slaan vier ouderparen de handen ineen met als doel een woonvoorziening te realiseren voor hun zoon of dochter. De kinderen hebben de leeftijd bereikt waarbij ze toe zijn aan een stukje zelfstandigheid, maar wel onder begeleiding.

Initiatief

De voorkeur gaat uit naar Roosendaal en al gauw blijkt er een goede match met zorgaanbieder Prisma. Het initiatief krijgt steeds meer vorm, mede door de oriënterende en sturende rol van MEE West-Brabant.

De ouders, die het initiatief inmiddels tot 'De Vlieger' hebben gedoopt wensen een veilige en duurzame plek voor hun kinderen, liefst in een gemengde stadsbuurt waarin ze warm worden opgenomen.

De Vlieger

In het hart van Roosendaal wordt deze droom werkelijkheid dankzij zorgaanbieder Prisma. Een splinternieuw drie etages tellend appartementencomplex wordt in de Dr. Heijptstraat gerealiseerd. "Op de middelste etage wonen de kinderen van De Vlieger, een naam die symbool staat voor loslaten, maar toch middels een dunne lijn verbonden zijn", verklaart Wim van der Giessen, één van de initiatiefnemende ouders.

De bovenste en onderste appartementen behoren toe aan bewoners die via Prisma gehuisvest zijn. Iedere bewoner heeft een eigen appartement voorzien van keuken en badkamer. En hebben bewoners behoefte aan gezelligheid, dan kunnen de gemeenschappelijke ruimtes worden bezocht zoals de woonkamers en binnentuin.

Begeleiding

"En dit alles met vierentwintig uur begeleiding", vult begeleider Anja Dhaeze aan. "Elke nacht is er een begeleider aanwezig en daarnaast kunnen bewoners gebruik maken van het inluistersysteem waarbij we kunnen meeluisteren als ze bijvoorbeeld ziek zijn."

Ook zijn de appartementen voorzien van een deurmelder. Sabina Nobels (31) , bewoonster van het eerste uur, is dik tevreden over deze woonvoorziening waar zij samen met haar twee konijnen en vogeltjes woont. Overdag werkt ze.

"Via onze jobcoach heb ik passend werk gevonden. Vier dagdelen werk ik nu, en dat bevalt me prima. Ik heb een vriend en dan is het toch wel fijn een eigen appartement te hebben. En wie weet, misschien gaan we hier ooit samenwonen."

Gegroeid

"Na vele omzwervingen hebben wij eindelijk de juiste plek voor onze zoon gevonden", verklaart Nel van der Sluis. Haar zoon Eddy woont hier sinds drie jaar. "Sinds zijn verblijf is Eddy enorm gegroeid. Hij doet inmiddels zelf zijn was en boodschappen." 

"Bijkomend voordeel van deze locatie is dat hij alles te voet kan bereiken, ook zijn werk. Zo ontziet hij de prikkels van het openbaar vervoer." Eddy heeft zelfs een vriendinnetje dat ook in de woonvoorziening woont. "Maar wat me vooral geruststelt is dat mijn zoon eindelijk op zijn plek is, in een fijne omgeving omringd door lieve mensen, een plek waar hij oud kan worden."

Jubileum

Afgelopen weekend werd het jubileum gevierd. "We zijn al maanden aan het feesten", aldus Van der Giessen, vader van Angela, die deel uitmaakt van het feestcomité.

"Zo hebben we de Efteling bezocht maar afgelopen zaterdag werd het jubileum bezegeld met een receptie en een barbecue."

Lees meer over:
Tip de redactie