Mysterieuze gift houdt Oudenbosch' museum bezig

De medewerkers van het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum in Oudenbosch troffen wel een heel bijzonder pakketje aan. In een plastic tasje dat aan de poort is gehouden, zat een Afrikaans houten beeld met houten en ijzeren pinnen waaraan met touw diverse botdelen en hoorntjes zijn gebonden.

Erop zat een briefje met de mededeling dat het een gift is aan het museum. Het bestuur van het museum tast in het duister en wil graag weten van wie het beeld afkomstig is om meer te weten te komen over de historie van het beeld.

"We onderzoeken wat de herkomst is van de botdelen en van het beeld als geheel. We sluiten niet uit dat het om een vervalsing gaat, want bepaalde details roepen toch wat twijfels op", aldus Marcel Deelen.

"We werden vorige week verrast met een bijzondere gift. Aan het hek hing een plastic tas met ongebruikelijke inhoud”, zo begint Marcel Deelen van de afdeling communicatie. "Het lijkt wel een gebeurtenis uit een spannend jongensboek. Wanneer een nietsvermoedende medewerkster arriveert bij het NVMO, hangt er een blauwe tas van een bekende supermarkt aan het hek." 

"Het bijbehorende briefje meldt slechts 'Gift voor het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum Oudenbosch", zo zegt hij.

Ritueel

In de tas blijkt de tas een even vreemde als lugubere inhoud te hebben. Een Afrikaans houten beeld met houten en ijzeren pinnen waaraan met touw diverse botdelen en horentjes zijn gebonden. "Het oogt als een ritueel beeld. Bij veel Afrikaanse volksstammen wordt aan dergelijke beelden magische kracht toegekend en door zo’n fetisj te verrijken met dierlijke of soms zelfs menselijke offers neemt de invloed alleen maar toe", weet Deelen te vertellen.

"De kracht van een dergelijk beeld was overigens grotendeels psychologisch. Het beeld zelf had uiteraard geen macht, maar de angst ervoor van mensen leidde vaak tot een 'self-fulfilling prophecy'. In de 'juiste' handen waren ze voorwerpen met macht. Ten dode toe."

Vervalsing

Het museum onderzoekt nu wat de herkomst is van de botdelen en van het beeld als geheel. "We sluiten niet uit dat het om een vervalsing gaat, want bepaalde details roepen twijfels op", vertelt Deelen.

"In het recent door het museum uitgegeven vakblad staat een uitgebreid artikel over fetisjen en amuletten. Mogelijk is iemand daardoor op het idee gebracht dit beeld te schenken. Al met al is het wel een interessant object."

Deelen hoopt dat degenen die informatie hebben over het beeld of de schenker contact opneemt met het museum via info@nvmoudenbosch.nl

Lees meer over:
Tip de redactie