Gemeente Halderberge krijgt vragenloket

Halderberge krijgt een sociale kaart en een sociaal loket, waar inwoners vragen kunnen stellen over uiteenlopende onderwerpen. 

De gemeente maakt hier geld voor vrij, omdat uit een grootscheepse enquête is gebleken dat inwoners daar behoefte aan hebben.

Ze weten niet altijd waar zij terecht kunnen voor hulp of een vraag, maar daar gaat verandering in komen. Voor het up-to-date houden van de sociale kaart wordt een bedrijf ingeschakeld. Zowel de kaart als het loket worden zo snel mogelijk afgerond.

Inwoners van Halderberge kunnen bijvoorbeeld vragen stellen over wat er gebeurt als ze ontslagen worden, wie ze kan helpen met belastingaangifte en over waar ze rollators kunnen krijgen. De gemeente had al eerder het idee om inwoners met dergelijke vragen van dienst te zijn door een sociale kaart te realiseren. Het plan werd ook besproken met de Wmo-raad en de seniorenraad, maar uiteindelijk kwam er enkele jaren geleden geen vervolg.

Struikelblok

"Het struikelblok was het up-to-date houden van zo’n sociale kaart. Als je een plek wil creëren waar inwoners terecht kunnen voor informatie, moet je wel zorgen dat alles te allen tijde klopt. Adresgegevens en dergelijke moeten actueel zijn, want anders haken mensen snel af", aldus wethouder Jan Paantjens.

De gemeente heeft nu een bedrijf gevonden die de sociale kaart voor haar rekening gaat nemen.

Kosten

Het bedrijf gaat alle benodigde informatie op een website verzamelen en dit jaarlijks actualiseren. Hiervoor trekt Halderberge eenmalig 18.000 euro en jaarlijks 11.000 euro.

"Ik ben blij dat we een oplossing hebben gevonden voor het probleem. Uit de recent gehouden enquête is gebleken dat veel inwoners het toch wel prettig zouden vinden als ze op een digitale plek terecht kunnen om de juiste informatie te vinden. Voor degenen die liever persoonlijk op weg worden geholpen, komt er een sociaal loket", besluit Paantjens.

Volgens Paantjens worden de sociale kaart en het sociaal loket zo snel mogelijk gerealiseerd en vormen ze straks een goede aanvulling op de wijkteams.

Lees meer over:
Tip de redactie