Inwoners Rucphen kunnen tuintegels ruilen voor planten

Bewoners van de gemeente Rucphen kunnen tien meter vierkante meter tuinbestrating gratis omruilen voor tuinplantjes en compost. 

"We willen burgers zo stimuleren om hun tuinen te vergroenen. We zien steeds vaker extreme regenbuien en het water kan moeilijk weg in alle versteende tuinen", vertelt wethouder Laura Matthijssen-de Jong.

Zij ziet dat steeds meer bewoners in de gemeente lijken te kiezen voor betegelde tuinen. Regenwater loopt dan echter moeilijk weg. De afgelopen jaren heeft de gemeente zelf veel gedaan tegen wateroverlast door bergingen aan te leggen.

Groene tuinen dragen ook bij aan het voorkomen van overstromingen. Regenwater infiltreert dan bijvoorbeeld in het gras. Ook dragen bloemen, bomen en struiken bij aan een uitgebreide biodiversiteit waardoor bloemen en planten beter kunnen gedijen.

Tips

De gemeente werkt bij deze actie samen met Jansen Hoveniers uit Sint Willebrord. Op vrijdag 19 en zaterdag 20 mogen bewoners hun bestrating inleveren. In ruil daarvoor krijgen ze gratis beplanting. De hovenier geeft dan ook tips. Wie mee wil doen dient wel de aan huis bezorgde flyer mee te nemen.

Lees meer over:
Tip de redactie