Actie tegen foutparkeren op gehandicaptenparkeerplaats Roosendaal

Vrijwilligers van het Roosendaals Gehandicapten Platform (RoGeP) starten een actie tegen automobilisten die hun wagen onterecht op een gehandicatenparkeerplaats neerzetten.

Zij leggen speciale kaarten onder de ruitenwissers van wildparkeerders.

"Het is een groot probleem dat zich vooral voordoet in het centrum van Roosendaal, maar ook bij supermarkten en wijkgebouwen. Op deze manier kunnen mensen met een handicap geen gebruiken maken van zo’n plek", legt voorzitter Jan Lanooy van RoGeP uit.

De organisatie die zich inzet voor mensen met een beperking werkt bij deze actie samen met de gemeente en de politie. Vorig jaar heeft de RoGeP gedurende drie maanden bijgehouden hoe vaak mensen ‘wild parkeerden’ op een gehandicaptenparkeerplaats.

Cijfers

Deze cijfers blijken schrikbarend. In totaal werd ongeveer veertig keer onterecht een auto weggezet op zo’n plek. Dat is veel meer dan officieel is geregistreerd bij de gemeente.

"Dat betekent dat dit per jaar zo'n 120 keer voorkomt. Dat houdt in dat iemand met een handicap daar niet terecht kan en een verre afstand moet afleggen", vertelt Huib de Ruijter, coördinator toegankelijkheid bij het RoGeP.

Boete

Samen met de politie en de gemeente heeft de RoGeP nagedacht over hoe ze mensen bewust kunnen maken van dit probleem. Daaruit rolde een ludieke actie met opvallende grijskleurige kaarten. Die worden achtergelaten bij wildparkeerders. Op de kaart kan de verkeersovertreder kiezen wat hij acceptabel vindt: een boete van 370 euro, het overnemen van een handicap of het parkeren op een reguliere parkeerplaats.

De vrijwilligers hebben geen bevoegdheid om zelf een bekeuring uit te schrijven. Wel hebben zij nauwe contacten met de politie. Notoire overtreders worden doorgegeven. "Wie meerdere malen wordt betrapt, kan desnoods een bezoekje aan huis verwachten. Hoe huftiger, hoe meer aandacht we er aan besteden. Dit is een hele goede actie van RoGeP, omdat er probleemgericht wordt gewerkt", benadrukt wijkagent Dré van Roomen.

Controles

De politie en handhavers van de gemeente slingeren wildparkeerders zelf op de bon, maar zij worden niet apart op pad gestuurd om te controleren of een gehandicaptenparkeerplaats wel of niet is bezet.

"De pakkans is dan namelijk heel gering. Dit is een veel betere oplossing. Het belangrijkste is dat mensen weten dat zij hun auto niet op zo’n plek mogen parkeren. Het is een geweldig initiatief", geeft Leendert van der Wiel, adviseur veiligheid bij de gemeente Roosendaal aan.

Einddatum

De vrijwilligers van RoGeP controleren tussen hun reguliere werkzaamheden door. Als zij bijvoorbeeld onderweg zijn naar een winkel voor een toegankelijkheidsonderzoek zijn zij extra alert. Wanneer zij zien dat een gehandicaptenparkeerplaats onterecht is bezet, trekken zij de kaart.

Bij een 'heterdaad' gaan zij eventueel ook met de overtreder in gesprek. Een einddatum voor de campagne is er niet.  "Als het nodig is, drukken we desnoods kaarten bij. We vragen doorlopend aandacht voor deze actie", besluit Lanooy.

Lees meer over:
Tip de redactie