Het is kwart voor één ’s middags als er een flinke regenbui over dorpshuis De Spil trekt. Dat was donderdag precies het moment dat de feestelijke activiteiten rond de viering van Koningsdag zouden beginnen. 

"Zullen we anders maar even wachten?" stelt Hanne van der Veeken, de voorzitter van het plaatselijke Oranjecomité, voor. Wethouder Corné van Poppel en zijn collega Toine Theunis, die zijn gekomen om het feest te openen, zijn het er helemaal mee eens – liever geen nat pak!

Lang hoeven ze niet te wachten. Een half uur later is het droog. Het is de bedoeling dat beide wethouders de vlag hijsen. "Als ik hem aan het lijntje houd, kun jij dan hijsen?" bedenkt Van Poppel.

Theunis kan zich goed in die taakverdeling vinden en na een sterk staaltje samenwerken is de klus zo geklaard. Geen wonder eigenlijk: met een lengte van zo’n drie meter is de vlaggenmast minder dan imposant en valt er niet veel te takelen. "We zijn natuurlijk ook maar een ieniemieniecomiteetje", legt Van der Veeken uit.

Gekkelijk

Dat laatste mag zo zijn, het comité heeft met hulp van enkele vrijwilligers wel een heel leuk programma opgezet. "Omdat de oudere jeugd meestal naar de stad gaat, hebben we ons vooral op jonge gezinnen en senioren gericht", vertelt Van der Veeken. "We hebben iets gekkelijks bedacht, dat goed aansluit op de vijftigste verjaardag van de koning."

Het dorpshuis is voor de gelegenheid versierd als circus. Er is een springkussen en er zijn mogelijkheden om spelletjes te doen. Voor een paar centen kun je aan een Rad van Fortuin je geluk beproeven. Daar wordt veel gebruik van gemaakt. Elders in het gebouw leggen senioren een kaartje. Jokeren en Rikken staat er op het programma.

Opdrachten

Er zitten vragen bij – welke schoenmaat heeft koningin Máxima? – en opdrachten zoals: Roep naar minstens vijf willekeurige passerende fietsers "Hé, dat is mijn fiets!" Ook moeten de deelnemers een tompouce maken.

Het Oranjecomité heeft er voor gezorgd dat alle attributen die nodig zijn om de opdrachten uit te voeren klaarstaan, dus ook de onderdelen van de tompouces. Behoorlijk wat werk natuurlijk. Wethouder Theunis constateert dan ook terecht: "Hartstikke mooi dat er altijd weer mensen zijn die zoiets willen organiseren."