De provincie Noord-Brabant gaat drie partijen vragen om de plannen voor Klooster Mariadal in Roosendaal verder te ontwikkelen.

De eerste partij is een samenwerking van Nico de Bont, BPD Ontwikkeling, Boei, Hazenberg. De tweede partij is de BVR Groep. En een samenwerking van Maas-Jacobs en Van Agtmaal is de derde partij die een plan gaat uitwerken.

De provincie Noord-Brabant kocht klooster Mariadal in 2013 aan, omdat het klooster een belangrijke rol vervult in het verhaal Brabant.  In de verhaallijn religieus Brabant, is vanuit dit klooster het onderwijs aan meisjes in de provincie gestart en uitgebouwd. Het behoud van de cultuurhistorische waarden van het complex is bij de herontwikkeling dan ook essentieel.

Bijna twintig ontwikkelaars, beleggers, bouwers en/of exploitanten stuurden een eerste aanzet in voor een bijzondere en haalbare invulling voor dit unieke erfgoedcomplex op een prominente locatie, in het hart van Roosendaal.

Toekomstbestendig

De provincie Noord-Brabant zoekt een samenwerkingspartner die het volledige kloostercomplex (vastgoed en tuinen) koopt en zorgt voor een toekomstbestendige invulling van de plek, met behoud van het cultuurhistorisch erfgoed én met toegevoegde waarde voor Roosendaal.

Gedeputeerde Henri Swinkels: "Samen met de gemeente streven we naar een toekomstbestendige en duurzame herbestemming. Uit de ontvangen visies hebben we in nauw overleg met de gemeente Roosendaal de drie meest aansprekende gekozen, Het zijn allemaal plannen die uitgaan van meerdere functies, zoals zorg, onderwijs, logies, wellness, horeca, werken en/of dienstverlening."

Goede keuze

Wethouder Toine Theunis van Roosendaal: "Samen met de provincie hebben we een goede keuze gemaakt, het is fijn dat daar ook lokale bedrijven bij zitten. Mariadal is een belangrijk complex op een centrale plek in de gemeente, dus het is prettig om goed samen te werken in de plannen voor de toekomst van dit bijzondere complex." 

De drie geselecteerde visies voldoen aan de wensen van de provincie. Begin september moeten de uitgewerkte plannen op schetsniveau uiterlijk bij de provincie worden ingediend. Daarna wordt begin november een definitieve keuze gemaakt over met welke partij de provincie samen gaat werken.

Voorlopig ontwerp

Daarna wordt een voorlopig ontwerp gemaakt. Daarbij betrekt de provincie ook de gemeente en andere belanghebbenden zoals de buurtbewoners.