In de gemeente Rucphen zijn woensdag vijf koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Het gaat om drie inwoners uit Sprundel en twee uit Sint Willebrord. De gedecoreerden zijn Harry Aarts, Jan Boeren, Jan Koevoets, Marijke Vergouwen-Verpaalen en Tineke Wagtmans-Schellekens. 

Harry Aarts uit Sprundel kreeg het lintje vanwege zijn inzet voor het kerkelijk welzijn van de parochie in Sprundel, een organisatie die activiteiten organiseert om het welzijn van medeparochianen te bevorderen. Ook doet hij vrijwilligerswerk voor Charitas Sprundel, een organisatie die financiële hulp verleent aan de minima in Sprundel. Verder werkte hij in 2013 mee aan de oprichting van Stichting Samenleving in beweging.

Aarts runde jarenlang een agrarisch bedrijf en maakte 27 jaar deel uit van de Raad van Toezicht en het bestuur van de toenmalige Rabobank Sprundel-Sint Willebrord. In 2016 is hij toegetreden tot Stichting Vraag en Aanbod. Deze organisatie knapt fietsen en gereedschappen op voor de derde wereld.

Carnavalsvereniging

Gedecoreerde Jan Boeren uit Sprundel werd gehuldigd voor zijn bestuurswerkzaamheden voor carnavalsvereniging De Nachtuilen. Daarnaast maakt hij sinds jaar en dag deel uit van de kopgroep van Prins Carnaval. Boeren is één van de oprichters van wijkvereniging Achter de St. Jan waar hij bestuurslid was van 1990 tot 2006. Ook is hij onder meer betrokken bij de Kerstparade van Sprundel.

Ook Jan Koevoets uit Sint Willebrord is een bezige bij. Hij kreeg een lintje voor zijn bestuurswerk. Sinds 1993 is hij de voorzitter van de Zonnebloemafdeling in Sint Willebrord. Diezelfde functie vervult hij al sinds 1990 voor de Sjoelvereniging Rucphen. Daarnaast helpt hij al acht jaar in woonzorgcentrum Heidestede waar hij het onderhoud van de volière bijhoudt en is hij actief bij werkzaamheden in het kerkgebouw en mortuarium van Sint Willebrord.

Vluchtelingenwerk

De onderscheiden vrijwilligsters Marijke Vergouwen uit Sprundel en Tineke Wagtmans uit Sint Willebrord zetten zich al sinds jaar en dag in voor Stichting Vluchtelingenwerk Rucphen. Deze organisatie bestaat bijna dertig jaar. Zij maken nieuwe inwoners wegwijs in de gemeente en helpen hen bij het inschrijven in de gemeente en het aanmelden bij onder meer de zorgverzekeraar. Zij improviseren veel, omdat lang niet alle nieuwkomers Nederlands of Engels spreken.

Beide dames worden gezien als de drijvende krachten achter het vluchtelingenwerk. Verder is Tineke Wagtmans ook actief in de adviesraad van het sociaal domein: een orgaan dat advies uitbrengt aan het gemeentebestuur.