De gemeente Rucphen onderhandelt de komende tijd verder met partijen die een plek willen in sport- en recreatiepark De Binnentuin. 

Wethouder René Lazeroms is blij dat de plannen definitief vastgesteld zijn. "Als gemeente gaan we nu verder met de voorbereiding van het ontwerpbestemmingsplan." De raad ging deze maand akkoord met de ontwikkeling van de Binnentuin. Dit gebied moet veranderen in een toeristisch en recreatief gebied.

Er komen nieuwe initiatieven, zoals een geasfalteerde wielerbaan, een BMX-track, 100 tot 150 vakantiehuisjes op verschillende locaties, een bowlingcentrum, een overdekt dierenpark en een hotel. Sportcentrum De Vijfsprong gaat tegen de vlakte.

In de Binnentuin komt een nieuwe sporthal in combinatie met een binnen- en een buitenzwembad. Ook kan de uitbreiding van Sneeuwattractiepark Skidôme worden gerealiseerd. Het is nog niet bekend of ondernemer Nicky Broos de skibaan gaat verlengen of kiest voor de verhuizing van het Indoor Skydivecentrum van Roosendaal naar Rucphen.

Investeerder

De realisatie van de WielerExperience is nog niet zeker. De gemeenteraad ging namelijk niet akkoord met het voorstel om jaarlijks 50.000 euro beschikbaar te stellen voor het uitbaten van een belevingscentrum op het gebied van wielrennen. Dat betekent niet dat de experience er helemaal niet komt.

Lazeroms gaat actief op zoek naar een investeerder en exploitant. Wel zei hij eerder dat het lastig is om het wielerbelevingscentrum op te zetten zonder gemeentelijke bijdrage. De raad stelt dat een externe partij dit plan moet financieren.

Kosten

De gemeente investeert de komende jaren 11,6 miljoen euro in de Binnentuin. Een bedrag van 3,8 miljoen euro is bedoeld voor de kosten in grondexploitatie. Het gaat hier om kosten als het bouwrijp maken van grond, de inrichting van de openbare ruimte en de aanleg van de nieuwe riolering. Zo dient er een aansluiting te worden gemaakt op het rioolgemaal aan de Gebrande Hoefstraat.

Er is 7,7 miljoen euro weggelegd voor een nieuwe sporthal en binnenzwembad en de aanleg van de wielerbaan en een BMX-track. Ook is rekening gehouden met de komst van een nieuwe atletiekbaan. De totale jaarlijkse structurele lasten lopen op tot 510.055 euro in 2018. Hiervoor moet nog bekostiging worden gevonden.