De gemeente Halderberge is verwikkeld in een geschil over een bedrag van 71.000 euro. Er komt nu een arbiter aan te pas die een bindende uitspraak gaat doen. 

De vraag is: had Halderberge de gelden die ze kreeg voor het verlenen van Verklaringen Van Geen Bezwaar én overhad, uit mogen geven of niet? Wethouder Frits Harteveld vindt dat Halderberge in haar recht staat. Omgevingsdienst West-Brabant (OMWB) is een andere mening toegedaan en eist het geld terug.

Voorheen was het aanvragen van Verklaringen Van Geen Bezwaar een taak van de provincie. Een dergelijk verklaring is noodzakelijk als een bedrijf zich wil vestigen.

Met deze verklaring geeft het ministerie aan dat er geen bezwaar is tegen de oprichting van de BV of NV. Sinds een aantal jaren is deze taak echter op het bordje van de gemeente komen te liggen.

"Het overheidsgeld dat hiervoor ter beschikking wordt gesteld, werd op onze rekening gestort. Met deze zak geld konden we de verklaringen verstrekken. Echter was het zo dat we maar een paar aanvragen binnen kregen en er dus geld over bleef. Dat bedrag hebben wij ingezet naar eigen inzicht", legt wethouder Frits Harteveld uit.

Principes

Daar is Halderberge, net als Etten-Leur en Woudrichem, de fout in gegaan, aldus de OMWB. "Wij vinden nog steeds dat wij dit geld zelf mogen uitgeven. De OMWB vindt van niet en wil dat we 71.000 euro terug betalen.

Dit geschil loopt inmiddels al een paar jaar en we komen er niet aan uit. Het is echter tegen onze principes om dat bedrag terug te betalen. Daarom hebben we samen met de andere drie partijen besloten dat een onafhankelijk arbiter zich er dan maar over moet buigen", zegt Harteveld.

Bindend

De vier partijen hebben afgesproken dat de uitspraak van de arbiter bindend zal zijn. Wanneer de uitspraak is, is nog niet bekend. Volgens Harteveld is het een complexe zaak. "We zullen dus waarschijnlijk wel even moeten wachten, maar kijken halsreikend uit naar de uitspraak", besluit hij.