Het kunstgrasveld dat aangelegd gaat worden op het terrein van KV Juliana krijgt geen infill bestaande uit rubberen korreltjes.

Volgens wethouder Jan Paantjens heeft dat alles te maken met het niveau waarop de club speelt en niets met de vermeende gezondheidsrisico’s die vorig jaar veelvuldig besproken zijn. Wel heeft de gemeente in navolging daarvan zeer recent de Halderbergse verenigingen haar standpunt gestuurd evenals een aantal aanbevelingen.

Dat voetballen op kunstgrasvelden met rubberen korreltjes echt veilig is, meldde het Europese onderzoeksinstituut ECHA vorige maand. Volgens de onderzoekers zijn de gezondheidsrisico’s te verwaarlozen. Wel wordt aangeraden om te douchen na het sporten en kinderen niet met de korreltjes te laten spelen.

Adviezen

In de gemeente ligt er synthetisch gras op de sportparken van VV Hoeven, korfbalvereniging Springfield, Victoria en SC Gastel. Vorig jaar beweerde tv-programma Zembla dat de rubberen korreltjes -afkomstig van autobanden- in de velden kankerverwekkend zijn.

Dat blijkt echter niet het geval te zijn. Wethouder Jan Paantjens geeft aan dat Halderberge het op de voet heeft gevolgd, maar dat er nog een officieel standpunt ingenomen moest worden. “We hebben de adviezen opgevolgd en dit ook naar de verenigingen gestuurd”, zegt hij.

KV Juliana krijgt dit jaar een kunstgrasveld met een ander infill. Paantjens benadrukt dat dit te maken heeft met het niveau en de intensiteit waarop gespeeld wordt. “Dit heeft niets te maken met de eerdere discussie.”