De kippen en hanen in het Processiepark in Sint Willebrord worden gevangen en afgevoerd. De gemeente Rucphen heeft besloten om de dieren te ruimen, omdat ze voor overlast zorgen. Daarnaast mogen burgers het pluimvee niet meer voeren.

De broden en andere etensresten die worden achtergelaten in het park oefenen een grote aantrekkingskracht uit op ratten en muizen. "Daardoor ontstaat gevaar voor de volksgezondheid", benadrukt wethouder Martien de Bruijn.

Al jaren probeert de gemeente het aantal kippen en hanen in te dammen in het Processiepark. Vermoedelijk is een aantal dieren in het park uitgezet door mensen die genoeg hadden van hun pluimvee.

Dit pluimvee heeft zich de afgelopen jaren volop voortgeplant. Eén kip broedt makkelijk tien tot vijftien eieren uit. "We zijn al begonnen met vangen en we hebben inmiddels al 55 kippen en hanen gevonden", vertelt De Bruijn.

Nadelen

De wethouder begrijpt dat bezoekers van het park de rondlopende kippen ook leuk vinden om te zien. Dat weegt volgens hem echter niet op tegen de nadelen.

"We zien dat er sprake is van overlast. In het park ligt poep en andere rotzooi. In het park zitten ook al ratten en muizen die rijkelijk mee feesten van het voer dat wordt achtergelaten voor de kippen. We willen een plaag van ongedierte voorblijven", legt de wethouder uit.

Hij verwacht dat er in totaal meer dan honderd kippen en hanen worden geruimd. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk nul overblijven.

Voeren

De gemeente gaat ook optreden tegen mensen die het gevogelte in het Processiepark blijven voeren. De buitengewoon opsporingsambtenaren houden een oogje in het zeil en geven overtreders een waarschuwing.

Wie vervolgens toch nog etensresten achterlaat voor de kippen kan rekenen op een bekeuring.