Sportcomplexen De Beuk in Oudenbosch en De Parrestee in Hoeven zijn definitief van het bordje van de gemeente Halderberge af.

Donderdagochtend heeft wethouder Jan Paantjens de sleutels overhandigd aan Dankert Geene van Sportstones. De komende tijd gaat hij beide locaties nog verder optimaliseren en flink investeren in duurzame energie. Zowel wethouder Jan Paantjens als Dankert Geene zijn content over de afloop van een jarenlang vraagstuk.  

De Beuk en De Parrestee hebben lange tijd de aandacht van het gemeentebestuur gevraagd. Het in 1975 gebouwde sportcomplex De Beuk werd in 2003 geprivatiseerd. De gemeente bleef wel betrokken vanuit de subsidiëring van het bewegingsonderwijs, maar had geen verantwoordelijkheid meer inzake de exploitatie van het gebouw.

"Het paste in de tijd om als gemeente die verantwoordelijkheid over te dragen aan de particuliere sector", zei wethouder Paantjens in 2012 al. "Als je dan vervolgens in de loop der jaren steeds vaker signalen van ontevredenheid ontvangt, word je geprikkeld om je maatschappelijke betrokkenheid te laten blijken."

Vertrouwen

Het gemeenbestuur greep in toen de toenmalige beheerder niet aan zijn financiële verplichtingen kon voldoen en zodoende de huurprijzen met vijftig procent verhoogde. Daarop besloten de huurders waaronder sportverenigingen en scholen op te stappen. Halderberge wilde de sportvoorziening behouden en nam de hal over.

In Dankert Geene van Sportpunt Hoeven werd een beheerder gevonden. Het beheer van de Hoevense sporthal De Parrestee verliep destijds al succesvol en om die reden had de gemeente Halderberge alle vertrouwen in Geene.

Dat vertrouwen is de laatste jaren alleen mar verder verbeterd, waardoor het voor de gemeente logisch is om de sporthallen te verkopen aan het bedrijf van Geene.

Zomervakantie

Donderdag was de sleuteloverdracht wat Geene van beheerder, eigenaar maakte. "Ik ben blij met deze stap en heb ook echt de intentie om de sporthallen de komende twintig jaar een waardevol onderdeel te laten blijven van Halderberge. In Hoeven hebben we de sporthal al heel goed op orde. Daar moeten we alleen nog de kleedruimten aanpassen, evenals het centrale sanitair", zegt Geene. 

In Oudenbosch moet volgens de nieuwe eigenaar wat meer gebeuren. "Ik zeg niet dat de hal vervallen is, maar de sporthal is wel gedateerd en behoeft wat meer aandacht. We gaan meteen aan de slag, alleen de aanpak van de hal zelf doen we in de zomervakantie. Dan hebben we verenigingen en de scholen daar geen last van, want daar hebben we wel een aantal weken voor nodig", zegt Geene.

Pellet

Opvallend is dat Geene zowel in Hoeven als Oudenbosch gigantisch gaat investeren in de energietoevoer. "De stookkosten zijn voor een sporthal natuurlijk de grootste kostenpost." Ook zegt Genne het belangrijk te vinden om te verduurzamen. Daarom gaan ze zonne-energie combineren met een pelletcv-ketel, waarbij er een silo met tien ton aan houtsnippers geplaatst gaat worden.

"We gaan gasloos verder en dat is natuurlijk een grote stap en een hele investering. Toch vinden we het belangrijk om dit te doen, want daarmee maken we zowel financieel als qua duurzaamheid een flinke stap."

Wethouder Jan Paantjens zegt dankzij Geene alle vertrouwen te hebben in de toekomst van de sporthallen.