De gemeente Roosendaal krijgt van kandijfabriek Van Gilse een stuk grond in bruikleen waarmee een stadsplein in de nieuwe wijk Stadsoevers kan worden gerealiseerd. 

In ruil daarvoor mag Van Gilse gebruik maken van het noordelijke deel van de Industriestraat. Daardoor hoeft het vrachtverkeer naar de fabriek niet langer via de Oostelijke Havendijk te rijden.

"Dat is een goede ontwikkeling, want het Kellebeek College staat recht tegenover Van Gilse", vertelt wethouder Toine Theunis. Op dit moment passeren vrachtwagenchauffeurs nog veel fietsende studenten. Dit komt de verkeersveiligheid niet altijd ten goede. Als de trucks voortaan in de Industriestraat kunnen laden en lossen, behoort deze situatie voortaan tot het verleden. De straat krijgt een doodlopend karakter.

Industrieel erfgoed

Theunis is blij met de overeenkomst die is gesloten met Van Gilse. Hij vindt het belangrijk dat de fabriek die al decennia lang is gevestigd in Roosendaal als icoon blijft behouden: "Van Gilse is een heel belangrijk industrieel gebouw voor Stadsoevers waar de laatste jaren veel investeringen in zijn gedaan." Daar haakt de gemeente op in met de naam ‘Suikerplein.’

Het is nog een werktitel, maar Theunis acht de kans groot dat de nieuwe brink deze naam krijgt. Hiermee eert de gemeente de Roosendaalse suikergeschiedenis. De wethouder vindt het belangrijk om stil te staan bij de historie. Daarom zette hij zich eerder in voor het behoud van de schoorsteen van de Philipsfabriek.

Ontmoetingspunt

Het nieuwe plein wordt volgens de wethouder ongeveer een half voetbalveld groot en is vooral bedoeld als ontmoetingspunt van Stadsoevers. Daarbij bestaat ook de mogelijkheid voor een terras of het houden van een kleinschalig evenement. "We kunnen het Suikerplein dan bijvoorbeeld ook inzetten bij de kermis of de Draai van de Kaai", geeft Theunis als voorbeeld.

De voorbereidingen voor de aanleg van het plein starten nog eind dit jaar. In 2018 moet de nieuwe stadsbrink gereed zijn. In Stadsoevers staan nog veel meer ontwikkelingen op de op de rol. Avans Hogeschool vestigt zich met kort-hbo-onderwijs in het gebied en ook komt er een centraal waterplein met een passantenhaven.