De gemeente Rucphen heeft deze maand onderhoudswerkzaamheden aan het buitenbad van De Vijfsprong laten verrichten. Zo werd een nieuwe coating aangebracht. 

Die is nodig om de veiligheid van zwembadbezoekers te garanderen.

Ook krijgt het bad een nieuwe compressor. Die wordt medio april vervangen, voordat de installatie wordt opgestart, tijdig voor de opening van het bad eind april", kondigt gemeentewoordvoerder Fred Buermans aan.

De coating zorgt ervoor dat zwemmers niet glibberen, maar veilig kunnen lopen. Een gespecialiseerd bedrijf heeft de coating aangelegd. Nu volgt nog de komst van de nieuwe compressor. Die zorgt ervoor dat het water in het bad wordt voort gepompt. Daardoor kan het publiek een duik nemen in rein water.

Eisen

De werkzaamheden aan het buitenbad zijn noodzakelijk om het bad te laten voldoen aan de eisen van de Wet Hygiëne en Veiligheid Badinrichtingen en Zwemgelegenheden (WHVBZ). Als deze regels niet worden nageleefd, dreigt sluiting en wordt ook zorg gedragen voor de veiligheid van medewerkers en gebruikers. Het bad kan er op deze manier weer drie jaar tegenaan. De gemeente trekt elk jaar 10.077 euro uit voor het onderhoud.

Sportcentrum De Vijfsprong is inmiddels 32 jaar oud. Het gemeentebestuur wil het complex uiteindelijk vervangen door nieuwbouw in recreatie- en sportgebied de Binnentuin. De gemeenteraad neemt daar binnenkort een beslissing over. De afgelopen jaren is flink bezuinigd op De Vijfsprong. In eerste instantie was het de bedoeling dat het gebouw uit de roulatie werd genomen. Er werd echter geen partij gevonden die het sportcomplex zonder subsidie wilde draaien.

Handtekeningenactie

In 2015 nam de raad het besluit om de accommodatie waar ook wordt gezwommen toch in stand te houden. Het buitenbad zou wel dichtgaan. Na een grote handtekeningenactie bleef uiteindelijk ook de zwemgelegenheid in de buitenlucht behouden.

In totaal zetten toen 3.352 mensen een krabbel. Het openluchtbad trekt op warme dagen veel bezoekers. Bezoekers kunnen er van april tot september terecht.