De Philips schoorsteen begon zondag aan zijn verplaatsing over het voormalige Philipsterrein. 

De 44 meter hoge schoorsteen werd onder toeziend oog van Jan Jongmans, initiatiefnemer, wethouder Toine Theunis en Philipsdirectie Roland Reumers en Pieter Toemen centimeter voor centimeter verplaatst naar zijn nieuwe plekje op de hoek van de Bredaseweg en de J.F. Vlekkestraat.

De reis van 450 meter duurde korter dan verwacht, rond 13.20 stond de 450 ton wegende schoorsteen op zijn nieuwe bestemming.

Wethouder Toine Theunis gaf met een druk op de knop om 10.26 uur het startsein. Rond 12.00 uur werd het verkeer op de A58 omgeleid, alle veiligheidsvoorschriften om iedereen op 75 meter afstand te houden, werden hiermee in achtgenomen.

Spannend

Toen de hoge toren de eerst bocht gepasseerd was, werd al duidelijk dat alles op rolletjes verliep. Op de vraag of Taco Bressers ergens van wakker had gelegen antwoordde hij "van het boren van de zes gaten in de fundering. Deze was zo hard geworden in de loop der jaren. Het duurde langer dan we gedacht hadden en ik vreesde een beetje voor de planning." Toch was alles op tijd gereed. En de verplaatsing ging sneller dan gedacht.

Eenmaal op het eindpunt moest de schoorsteen nog waterpas afgesteld worden. Met twee hydraulische vijzen werd dit millimeter voor millimeter nauwkeurig geklaard. De drie collega-wethouders van Toine Theunis kwamen hun collega feliciteren. Het gedenkteken werd symbolisch neergelegd, dit wordt op een later tijdstip nog ingemetseld. "De schoorsteen vormt een mooi symbool voor de toekomst", eindigde Theunis zijn toespraak.