De belangstelling voor de huldiging van de sportkampioenen uit de gemeente Rucphen was vrijdagavond overweldigend.

De gemeente Rucphen en Dynamico Fysiotherapie en Training namen het initiatief om te laten zien hoe trots de inwoners van de vijf dorpen op hun sporters zijn. Gastheer Ad van Loon praatte de avond op een vermakelijke manier aan elkaar.

De Rucphense wereldkampioen Hip Hop dansen Ardian Shaqiri opent de avond met een spetterend optreden. Hij won in Glasgow de Street Dance Championships in de leeftijdsklasse onder de twaalf jaar.

Wethouder René Lazeroms huldigt hem namens de gemeente met een medaille, bos bloemen en goodie bag. Dat is wat alle sportkampioenen deze avond krijgen.

Lange afstanden

Endurance is een niet zo bekende ruitersport. De Schijfse Judith Raas en haar paard leggen tijdens wedstrijden zo snel mogelijk dravend en galopperend afstanden van zo’n 80 kilometer af. Ze wil dit opbouwen naar 160 kilometer.

Zoiets geldt ook voor ultraloper Jan Muller. Hij won de strandloop van Hoek-van-Holland naar Den Helder, een afstand van 120 kilometer. Hij vergeet alles als hij eenmaal loopt. "De geest neemt het over van het lichaam", zegt hij. Zijn ultieme doel is de Spartathlon, een 246 kilometer lange ultraloop van Athene naar Sparta. Inderdaad, aan één stuk.

Dick Jaspers, de wereldkampioen driebanden uit Sint Willebrord, heeft een biljarttoernooi in Egypte en is er deze avond dus niet bij. De 13-jarige karateka Aglaia van de Water wel. Zij werd Europees kampioen Kata. Een kata is een patroon van bewegingen met verschillende technieken en wordt zonder tegenstander beoefend. In een korte demonstratie van vloeiende en krachtige bewegingen laat zij dat zien.

Axel Roks en Valentino Roks zijn allebei snel op wielen. Axel op de racefiets en Valentino op de quad. De 12-jarige Axel is al twee keer Nederlands kampioen geworden. Zijn tegenstanders zijn al ontmoedigd als hij aan de start verschijnt.

Valentino heeft dit seizoen de overstap gemaakt van de 85cc, waar hij Nederlands kampioen werd, naar de 250cc. Ondanks dat deze races veel zwaarder zijn kan hij met zijn 14 jaar goed mee met de oudere jongens die op 450 of 500cc machines rijden.

Pijlen en shuttles

De dartende broers Berry en Carlo van Peer werden met hun team in Chicago wereldkampioen softtip. De 9-jarige Jason Vissenberg timmert ook al aardig aan de weg. Hij won vorig jaar de NK tot 8 jaar. "Ik wil de nieuwe Michael van Gerwen worden", zei hij zonder twijfel.

Die ambitie heeft de 16-jarige Jetske Verschuren uit Zegge niet. Zij is Brabants Kampioen badminton, maar weet dat de concurrentie zo groot is, dat professioneel badminton er niet in zit. Zij focust zich op haar opleiding.

Het geheim

De gemeente Rucphen zit goed in de majorettes. Zowel The Butterflies uit Rucphen als de Estrella’s uit Sprundel zijn Nederlands kampioen in hun klasse. "Onze sport is een combinatie van dansen, turnen en ballet met de baton als extra moeilijkheid", legt één van de meiden uit. Ze weten eigenlijk niet waarom ze zo goed zijn.

Dat geldt niet voor de dames van voetbalvereniging Schijf. Zij zijn vorig jaar kampioen geworden in de tweede klasse en spelen dit seizoen eerste klasse landelijk. "Bij ons is het geheim het teamgevoel", zegt één van de dames.

Een man die zich ook al tientallen jaren inzet voor voetbal is Piet Halters. Hij wordt verrast met de titel Sportvrijwilliger van het jaar. "Sport brengt verbroedering", vertelt hij. "Ik wil dat iedereen de mogelijkheid krijgt om te sporten."