Landbouworganisatie ZLTO en het Milieueducatief Centrum (MEC) Roosendaal presenteren op zondag 9 april het Boerenfestival.

Dit evenement is een aanvulling op de lopende tentoonstelling ‘Zonder boer geen voer’ in het MEC. "Deze expositie gaat over hoe er werd geboerd in het verleden. Op het festival laten agrariërs zien hoe ze tegenwoordig werken", vertelt Maggy van den Aker, coördinator bij het MEC.

Het evenement wordt gehouden op het terrein van het MEC aan de Dennescheerderdreef 11. Daarnaast kunnen bezoekers een kijkje nemen op het melkveebedrijf van Cees van Wezel aan de Rozenvendreef 1.

"Veel mensen zijn nog nooit op een koeienbedrijf geweest. Nu kunnen ze daar zelf een kijkje nemen. Om 14.30 uur gaan de koeien voor het eerst deze lente de wei in. Dat is altijd een hele grote happening", tipt Van den Aker.

Brood bakken

Het Boerenfestival bij het MEC begint om 13.00 uur. Er staan verschillende activiteiten op het programma. Bezoekers kunnen zelf brood bakken op de manier zoals dat 3.000 jaar geleden gebeurde. "Het graan wordt gemaald met een maalsteen en daarna met water en zoutmeel gekneed en gegaard", licht Van den Aker toe.

Ook bestaat de mogelijkheid om eigenhandig kruidenboter te maken. Kinderen mogen kuikentjes aaien. Verder brengt de ZLTO een grote kunstkoe mee. Het publiek mag deze koe melken om zelf te ervaren hoe dat is. Op het programma staat verder een demonstratie met het drijven van schapen.

Een begeleider en zijn hond laten zien hoe de dieren netjes de commando’s opvolgen. Op het domein komen oude tractoren te staan, waaraan het publiek zichzelf kan vergapen. De jongste bezoekertjes mogen zich uitleven op een groot springkussen.

Streekproducten verkopen

Op het Boerenfestival verkopen agrariërs streekproducten. Zij brengen onder meer ijs, vlees, honing, jam, aardbeien en asperges vers van de boerderij aan de man.

"We willen de lokale boeren in het zonnetje zetten. Veel mensen weten niet dat ze lokale producten ook recht van de boer kunnen kopen. Je hoeft voor bijvoorbeeld asperges niet naar de supermarkt te rijden. Dit is een mooie kennismaking", besluit Van den Aker.