Medaille voor Piet de Witte na redden drenkeling

Het echtpaar Piet en Hettie de Witte woont aan de Citroenberg in Roosendaal, vlakbij de plek waar de Molenbeek een verbreding heeft. Op de ochtend van 31 augustus 2016 was mevrouw De Witte vroeg uit de veren – het zal een uur of halfzeven zijn geweest. 

"Het was mooi weer. Toen ik naar buiten keek, zag ik tegenover ons appartementencomplex een vrouw in het water staan."

Mevrouw De Witte riep haar man en beiden realiseerden zich dat het fout ging. "Als jij er heen gaat, bel ik 112", riep mevrouw De Witte. Via de brandtrap ging haar man zo snel mogelijk naar buiten. "We wisten dat de vijver kortgeleden was uitgebaggerd en op sommige plekken behoorlijk diep kon zijn. 'Blijf staan! Blijf staan!' riep ik daarom, en ben toen zelf het water ingestapt."

De vrouw om wie het ging, was de 85-jarige mevrouw Bemelmans-Negeman. Ze kan zich van de bewuste dag niets herinneren en weet ook niet hoe ze in het water is beland. Gelukkig deed ze wat De Witte haar toeriep: ze bleef staan. Haar redder zocht zich voorzichtig een weg naar haar toe.

"Toen ik bij haar was heb ik gezegd: 'pak me maar stevig vast'." In de verte hoorden ze al de eerste sirenes van de door mevrouw De Witte gewaarschuwde hulpdiensten. Zij vertelt: "Ik was ook bang dat mevrouw zou gaan lopen, maar toen mijn man haar eenmaal vast had, wist ik dat het goed zou komen."

Politie

Politieman Dré van Roomen van Team Roosendaal was als een van de eersten ter plekke. "Ik was onderweg om mijn dienst te beginnen, toen ik de melding 'persoon te water' kreeg. Samen met een paar collega’s ben ik onmiddellijk naar de Citroenberg geracet."

Ze riepen De Witte toe dat hij naar de kant moest lopen. Maar die vond dat geen goed idee: "Ik was bang dat ik uit zou glijden." Van Roomen: "Dus toen zijn er ook maar een paar collega’s het water ingestapt. Samen kregen ze mevrouw op de wal." De Witte – zelf met z’n 77 jaar ook niet meer de jongste – grinnikend: "En mij lieten ze in het water staan. Ik kon er zelf ook niet meer uit komen."

Een situatie die door de agenten toen ze merkten wat er aan de hand was, uiteraard onmiddellijk werd verholpen. Ondertussen had ambulancepersoneel zich over mevrouw Bemelmans ontfermd. Omdat niet bekend was hoe lang ze in het water had gestaan en het gevaar van onderkoeling dreigde, werd ze voor onderzoek meegenomen naar het ziekenhuis.

Hulde

Donderdag ontmoetten redders en geredde elkaar in het Stadskantoor van de gemeente Roosendaal. Burgemeester Niederer reikte daar de Bronzen Medaille van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen uit aan de heer De Witte.

Voor zijn echtgenote en voor mevrouw Bemelmans waren er bloemen. Niederer: "De familie van mevrouw Bemelmans had de familie De Witte natuurlijk ook al uitgebreid bedankt. Maar het is goed dat mensen zoals Piet de Witte, die samen met zijn vrouw onmiddellijk in actie kwam, ook een maatschappelijk blijk van waardering krijgen."

 Mevrouw Bemelmans was het er helemaal mee eens. “Als de familie De Witte er niet was geweest, had ik hier nu waarschijnlijk niet gezeten. Ik ben ze heel dankbaar."

Tip de redactie