Weer ophef over verdwijnen vrije keuze voor huishoudelijke hulp

Opnieuw is in de gemeenteraad van Roosendaal ophef ontstaan over het verdwijnen van de vrije keuze van klanten voor de huishoudelijke hulp. 

Raadsleden Arwen van Gestel van de VLP, Michael Yap van de PvdA en Harm Emmen van D66 hebben raadsvragen gesteld nu blijkt dat Tzorg zich helemaal terugtrekt uit de gemeente. Deze aanbieder van thuiszorg gaat niet als onderaannemer werken voor de geselecteerde zorgpartijen Axxicom, Groenhuysen Wmo BV en TWB Thuiszorg met Aandacht.

Dat betekent dat klanten van Tzorg straks een andere huishoudelijke hulp krijgen. De VLP, de PvdA en D66 verwachten dat andere partijen hetzelfde doen:

"Waar wethouder Van Poppel in de raad spreekt van een relatie van vertrouwen en de verwachting heeft dat gesprekken een positieve uitkomst zal bieden, lijkt het erop dat zorgaanbieders die het niet gaan worden de koffers al zijn gaan pakken. Er zijn geen middelen om af te dwingen dat het gewenste resultaat ook wordt behaald."

Onderaannemers

Vanaf 1 juli is er nog maar een beperkt aantal zorgaanbieders actief die huishoudelijke hulp gaat leveren. Elke geselecteerde leveranciers heeft één of meerdere clusters toegewezen gekregen. Dat betekent dat een klant die bijvoorbeeld in de Kroeven woont straks is aangewezen op de nieuwe zorgaanbieder Axxicom en niet mag kiezen voor een andere partij.

Voorafgaand gaf wethouder Van Poppel aan dat de hoofdaannemer 'onderaannemers' mag inschakelen voor de huishoudelijke hulp. Dat zou betekenen dat een aanbieder van thuiszorg een andere thuishulp in mag huren. Dat is echter geen verplichting.

Collectieve zorg

Van Gestel, Yap en Emmen stellen dat de wethouder deze vorm van marktwerking onjuist heeft voorgespiegeld. Klanten zouden zo worden gedwongen collectieve zorg te accepteren, ongeacht de kwaliteit en prestaties. Zij hebben raadsvragen gesteld over de kwestie en willen van Van Poppel weten of hij signalen heeft gehad van TZorg en andere zorgaanbieders over het terugtrekken uit Roosendaal.

Het drietal informeert of de cliënten van TZorg al zijn geïnformeerd. Daarnaast zijn zij benieuwd of de huidige medewerkers van thuiszorg bij een reguliere sollicitatie bij één van de drie overgebleven partijen een gelijkwaardig arbeidscontract krijgen aangeboden. Tenslotte willen zij uitleg over de mogelijkheid voor klanten om een beroep te doen op het persoonsgebonden budget (PGB) voor klanten waarbij zij zelf hun huishoudelijke hulp kunnen uitzoeken.

Tip de redactie