Jerry de Leeuw, eigenaar van Albert Heijn Hoeven, baalt als een stekker. De werkzaamheden aan de Bovendonksestraat duren maar voort, het aantal klanten neemt af en de niemand weet precies wanneer het project dan wél is afgerond.

"Vooraf hebben wij als Albert Heijn met nog een aantal ondernemers een brief gestuurd naar het college om de wethouders op het hart te drukken dat niet alleen de kosten belangrijk zijn. Dat óók de snelheid en de manier waarop het plan uitgevoerd zou worden van groot belang is." 

"Maar goed, we kunnen wel stellen dat het wat dat betreft uitgelopen is op een drama. De overlast is gigantisch. Bovendien erger ik me aan het feit dat er in mijn ogen nog steeds niet met man en macht wordt gewerkt om de wegen zo snel mogelijk weer open te hebben" , zo zegt hij.

Het project in de Bovendonksestraat lijkt een gebed zonder eind en is alles behalve een visitekaartje voor de gemeente Halderberge. De werkzaamheden zorgen voor veel ongemak, irritatie en ook onbegrip. Dat zijn de woorden van VVD-fractievoorzitter Thomas Melisse.

Vertraging

De werkzaamheden zouden in mei vorig jaar klaar zijn, maar vanwege onder meer de aanwezigheid van asbest, trad er vertraging op en zou het plan pas midden december klaar zijn. Er wordt echter nog steeds volop gewerkt.

Melisse wil weten waar daar de oorzaak van is en welke extra kosten de vertraging met zich mee brengen, mede omdat de aannemer een claim vanwege de vertraging ingediend zou hebben. Melisse hamert op het ongemak voor winkeliers, omwonenden en toeristen. Volgens de VVD heeft de gemeente er bar weinig aan gedaan om de opgelopen vertraging in te lopen.

Tegenslagen

Melisse wordt hierin gesterkt door Jerry de Leeuw, eigenaar van Albert Heijn Hoeven. Hij ergert zich enorm aan de gang van zaken. "Dit soort werkzaamheden zijn een noodzakelijk kwaad. Niemand zit er op te wachten, ook de gemeente niet. Maar áls het dan toch moet gebeuren, zorg dan dat het zo soepel en snel mogelijk gebeurt. Daar hebben we vooraf bij de gemeente op gehamerd, maar ik heb het idee dat er gekeken is naar het kostenplaatje en niet naar wat het beste is voor de omwonenden, winkeliers en toeristen." 

"Het irriteert me mateloos dat het maar duurt en duurt. Natuurlijk is er asbest gevonden, natuurlijk zijn er wat tegenslagen geweest, maar ik heb zeer zeker niet het gevoel dat alles op alles gezet wordt om het werk zo snel mogelijk achter de rug te hebben. Op heel wat momenten zie ik twee mensen aan het werk. Dan kun je niet zeggen dat er met man en macht gewerkt wordt", aldus De Leeuw.

Daadkracht

De Leeuw zegt niet teleurgesteld te zijn de communicatie met de gemeente. Wel in de daadkracht vanuit Halderberge. "Als je belt krijg je netjes antwoord, hoor. Dat het inderdaad vervelend is en dat ze hun best doen om het snel af te ronden. Maar concrete uitleg krijg je niet. Bovendien doet dat er allemaal niet toe, evenals een schadeclaim indienen." 

"Je schiet er allemaal niets mee op. Mensen uit Hoeven weten de winkels wel te vinden en vinden wel een route. Toeristen en mensen uit omliggende plaatsen niet. Als zij zich een keer flink geërgerd hebben aan de chaos, zie je ze gewoon niet meer terug. Dat merk ik echt. Uiteindelijk is het voor ons allemaal gewoon vies tegen gevallen. Dit had echt niet nodig geweest!"

Vervelend

De gemeente laat desgevraagd weten het allemaal erg vervelend te vinden voor inwoners en ondernemers in Hoeven dat de werkzaamheden vertraging hebben opgelopen. "We voeren als gemeente veel overleg met de aannemer om afspraken te maken om het werk zo snel mogelijk af te ronden. Het is ons ook opgevallen dat er niet altijd even veel werkmannen aan de slag zijn. We hebben de aannemer hierop aangesproken." 

"Wat ons betreft is het werk binnen vier weken afgerond. Wij vinden het belangrijk dat het werk aan de Bovendonksestraat op een goede manier wordt afgerond, zodat het centrum van Hoeven binnenkort weer goed bereikbaar is."