Rucphen heeft sinds een heuse melktap. Wethouder René Lazeroms en voorzitter Peter Mies van Boer-gondisch West-Brabant verrichten de opening bij de familie Van Gastel aan de Rucphenseweg in Rucphen. 

"Uit de automaat kunnen bezoekers zelf een fles melk tappen. De automaat wordt elke dag bijgevuld", vertelt boer Arjan van Gastel.

De melkveehouder runt samen met zijn vrouw Miranda het bedrijf met in totaal 65 melkkoeien. Sinds 2010 werkt de boer met een melkrobot. De koeien maken zelf de gang naar de robot. Jonge dieren die voor het eerst gekalfd hebben, worden de eerste keren bij het melken begeleid en weten daarna ook zelf de weg vinden.

Deze nieuwe manier van werken bevalt Arjan goed: "Het werk is niet minder geworden, maar ik ben wel flexibeler geworden. Zo kan ik nu ook met ons gezin mee-eten in plaats van dat ik in de melkput sta. Dat was vooral prettiger toen de kinderen nog klein waren."

Introductie

Een volgende stap in de bedrijf is de introductie van de melktap. Het bedrijf van de familie Van Gastel ligt aan een drukke weg tussen Rucphen en Roosendaal. Dagelijks komt er veel verkeer langs en met name in het weekend passeren met goed weer ook veel fietsers.

Arjan kwam op het idee voor een melktap, nadat hij getipt werd door een geitenboer die al zo’n tap had staan: "Daarna ben ik naar de gemeente gegaan en daar kreeg ik hele enthousiaste reacties. Na een kleine wijziging in de omgevingsvergunning kon ik aan de slag." Op het erf werd een tuinhuis geplaatst waar bezoekers vanaf heden terecht kunnen om tegen een klein bedrag een fles melk te vullen.

Melkbus

De melk komt vers uit de tank. Via een ouderwetse melkbus gaat de zuivel uit de tank rechtstreeks in de tap. Arjan heeft al veel reacties gekregen van enthousiaste bezoekers: "Deze melk is onbewerkt in tegenstelling tot uit de fabriek en dat proef je. Iemand zei zelfs dat het als softijs smaakte!" 

De opening trok behoorlijk wat bekijks van familie, kennissen en buren.