De schoorsteen van Philips wordt zondag 2 april verplaatst. Deze spectaculaire verhuizing begint rond 10.00 uur. De verwachting is dat de grote pijp tussen 14.30 en 15.00 uur zijn nieuwe plek bereikt aan de A58 op de hoek tussen de Bredaseweg en de J.F. Vlekkestraat. 

De snelweg gaat deze dag ter hoogte van Roosendaal-Oost in beide richtingen tijdelijk dicht voor het verkeer. De pijp is na de verplaatsing duidelijk zichtbaar aan de A58.

De firma Bresser uit 's-Gravendeel gaat de klus klaren. De keuze voor een zondag is ingegeven door Rijkswaterstaat, omdat het deel van de A58 tussen de op- en afritten van Zegge en Roosendaal-Oost wordt afgesloten.

Taco Bresser van de ingehuurde firma is enthousiast over de uitdaging: "We hopen dat er tijdens de operatie 'niets te zien valt.'  Als wij ons werk goed doen krijgen de toeschouwers alleen de verplaatsing te zien. Op zich is dat al spectaculair genoeg, omdat het uiterst nauwkeurig moet gebeuren en technisch hoogstaand is."

Kosten

De keuze om de schoorsteen te verplaatsen als geheel, heeft te maken met de kosten. Als de pijp in verschillende segmenten wordt gezaagd, moet daarna alles weer op elkaar worden gemetseld. De kosten voor de verhuizing worden vergoed door Philips. De gemeente wordt daarna verantwoordelijk voor het onderhoud van de schoorsteen.

De pijp is een belangrijk aandenken aan Philips. De fabriek van Philips was decennia lang gevestigd in wijk Kalsdonk en speelde een grote rol in de ontwikkeling van Roosendaal. De verhuizing wordt een flinke operatie. De muur beneden is zo’n 75 centimeter dik, terwijl dat bovenin slechts 15 centimeter is.

Risico

Het gevaarte wordt met tuidraden aan elkaar vastgemaakt aan wagens van Mammoet. Om ieder risico uit te sluiten, komt de schoorsteen slechts tien centimeter van de grond en begint hij daarna aan de reis van 450 meter. Nieuwsgierige kijkers zijn welkom.

Op het Philipsterrein worden de nodige veilige kijkplaatsen gemaakt. Via de Zwaanhoefstraat en de J.F Vlekkestraat kunnen bezoekers het terrein betreden. Bij slecht weer wordt de verhuizing een week uitgesteld. De gemeente kondigt dit dan uiterlijk vrijdag 31 maart aan.