Het religieuze hart van Oudenbosch wordt gered. En wel door het miljoenenreddingsplan van de provincie, de gemeente, Woonkwartier en VolkerWessels onderneming Van Agtmaal. 

Tot en met 2021 gaat er keihard gewerkt worden om de kapel van Saint Louis, de verlengde Vincentiusbouw, de Mariabouw, de Mariaschool en de Reginabouw, Markt 68, pensionaat Sint Anna en de kapel van Sint Anna in ere te herstellen en ze een compleet nieuwe bestemming te geven.

De plannen werden donderdagmiddag uit de doeken gedaan in aanwezigheid van alle betrokken partijen. Zelfs gedeputeerde van de provincie Henri Swinkels was naar Oudenbosch afgereisd om het miljoenenplan wereldkundig te maken.

Met het plan wordt op zowel religieus als cultureel gebied een enorme stap gezet. De beeldbepalende, religieuze gebouwen in het centrum van Oudenbosch moeten wat de initiatiefnemers betreft behouden blijven om zo de leefbaarheid en de aantrekkelijkheid van Oudenbosch te verhogen.

"Het plan moet ervoor zorgen dat het hele centrum van Oudenbosch weer een samenhangend geheel gaat vormen met daarbij een duidelijke eenheid in beleving en bereikbaarheid", aldus de gemeente Halderberge.

Sloop

De kapel Saint Louis is als eerste aan de beurt. De werkzaamheden zullen waarschijnlijk dit jaar nog starten. Het rijksmonument wordt met de nodige aanpassingen omgetoverd tot een nieuw cultureel en educatief centrum. Onder andere Fideï et Arti, Heemkundige Kring Broeder Christofoor, Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum, de bibliotheek, KBO Oudenbosch en SINE zullen daar hun thuis gaan vinden.

Sint Anna wordt ingevuld met appartementen en achter het complex worden ook nog eens twintig huizen gebouwd. De muziekschool gaat tegen de vlakte. De kans is groot dat de pastorie hetzelfde lot beschoren is wanneer er groen licht wordt gegeven voor verhuizing naar Sint Anna.

Toekomst

De reacties liegen er niet om. Wethouder Jan Paantjens: "Het is van groot belang om nu en in de toekomst zorgvuldig met ons waardevolle religieuze erfgoed om te gaan en ervoor te zorgen dat deze gebouwen een bestemming blijven houden. Ik ben daarom blij dat we gezamenlijk het religieuze hart van Oudenbosch gaan opknappen en omvormen tot een bruisend gebied binnen onze prachtige gemeente."

Henri Swinkels, gedeputeerde provincie Noord-Brabant onderschrijft het belang van Brabants Erfgoed: "Het unieke ensemble in het hart van Oudenbosch neemt een bijzondere plaats in binnen de verhalen van Brabant. Het speelt een rol in onze religieuze geschiedenis. Samen met de gemeente Halderberge, Woonkwartier en Van Agtmaal geven we dit erfgoed een nieuwe toekomst. Daarmee markeren we een nieuw hoofdstuk in het verhaal van Religieus Brabant."

Bijzonder

Ruud van den Boom, directeur Woonkwartier zegt over het plan: "De afgelopen jaren hebben we, samen met anderen, er hard aan gewerkt om het historische centrum van Oudenbosch te transformeren tot een aantrekkelijke plek om te wonen, te werken en te recreëren. Met het ontwikkelkader worden nu ook de laatste religieuze gebouwen op een prachtige manier ingevuld. Dat draagt zeker bij aan een fijne woon- en leefomgeving voor onze huidige en toekomstige huurders in Oudenbosch.

Jacco Snepvangers, directeur Van Agtmaal, is trots dat hij betrokken is bij de uitvoering: "Restauratie is altijd iets bijzonders en erg belangrijk. Wij zijn hier al sinds 1933 gevestigd en daardoor dan ook zeer trots dat we het religieuze hart van Oudenbosch in volle glorie mogen herstellen."

In totaal is er 23 miljoen euro met het plan gemoeid. De provincie subsidieert de restauratie van de kapel van Saint Louis, de Mariabouw en Markt 68 met 4,5 miljoen euro.