Voetbalvereniging RBC wil in het seizoen 2018-2019 uitkomen in de landelijke Derde Divisie. De club heeft een verzoek bij voetbalbond KNVB neergelegd om te kunnen instromen in de top van de voetbalperiode. 

Aanleiding is het besluit van de KNVB om de regels te versoepelen voor de Tweede en Derde Divisie. Daardoor kunnen beloftenteams uit het betaald-voetbal toetreden tot de hoogste categorieën in het amateurvoetbal. RBC is van mening dat er op deze manier rechtsongelijkheid ontstaat.

De club mocht zelf na het faillissement in 2012 niet toetreden tot de Hoofdklasse. Daardoor restte RBC niets anders dan een doorstart in de onderste regionen van het voetbal: de vijfde klasse. De afgelopen jaren speelde de vereniging in de vierde klasse. Inmiddels staat de club op de eerste plaats en volgt er bij een kampioenschap promotie naar de derde klasse.

Meten met twee maten

RBC heeft inmiddels meerdere mails naar de KNVB gestuurd. Volgens de club meet de voetbalbond met twee maten. “Toen wij failliet gingen hadden we maar één keuze en dat was herstarten op het laagste amateurniveau. Een alternatief was er niet. Nu gaat het om de beloften van de Eredivisie-ploegen en dan kan het wel”, geeft secretaris Paul Kuipers van RBC aan in Voetbal International

Een paar jaar geleden kregen beloftenteams van betaald-voetbal-organisaties eenmalig de mogelijkheid om boven in te stromen. Clubs die dat toen niet deden, zouden net als RBC moeten starten in de vijfde klasse. Volgens Kuipers dienen de regels voor iedereen hetzelfde te zijn.

“De KNVB had het over een gesloten piramide en die moet dan ook gesloten blijven. Zo niet, dan moeten ook wij een kans krijgen. Waarom zouden wij dan niet alsnog naar de Tweede of Derde Divisie mogen?” stelt Kuipers in het voetbalblad. Zo krijgen beloftenteams een mogelijkheid om een start in de vijfde klasse te vermijden.

Alsnog toegang

De Roosendaalse vereniging heeft de KNVB gevraagd de club alsnog toegang te verlenen tot de Derde Divisie. Daarbij verwijst RBC naar de clubhistorie, het stadion, de gecertificeerde jeugdopleiding en de wens van de achterban om uit te komen in de top van de amateurklasse.

Kuipers verwacht niet dat de voetbalbond RBC toestemming geeft om in de Derde Divisie te starten. Hij geeft aan vooral een daad te willen stellen. De club roept andere verenigingen op om hetzelfde te doen en de KNVB te vragen om te mogen instromen in de hoogste amateurdivisies. De KNVB heeft nog niet gereageerd op het verzoek van RBC.