De gemeente Roosendaal neemt strenge maatregelen om de veiligheid tijdens het defilé van de commando’s zaterdag door de binnenstad te garanderen. 

Het Korps Commando Troepen trekt dan in een grote stoet door Roosendaal om het 75-jarig jubileum te vieren.

"De wereld is de afgelopen jaren veranderd. Er zijn geen indicaties voor terreur, maar we moeten er wel rekening mee houden. Het belangrijkste is dat het defilé een echt feest wordt waarbij veiligheid en plezier voorop staan", kondigt burgemeester Jacques Niederer aan.

Volgens hem zijn er bijzondere maatregelen nodig, omdat de commando’s wereldwijd in conflictgebieden opereren tegen jihadisme. Zo zijn de militairen de afgelopen jaren bijvoorbeeld ingezet in Mali, Irak en Afghanistan.

Tassencontroles

In totaal worden tientallen agenten ingezet om de parade in goede banen te leiden. Zij worden ondersteund door vrijwilligers die worden ingezet als verkeersregelaars. De politie krijgt bevoegdheden om in een bepaald gebied personen te fouilleren en tassen, bagages en kofferbakken van auto’s te controleren.

"Dat wordt alleen gedaan bij verdachte situaties, dus niet bij iemand die even een boodschapje doet bij de Albert Heijn", benadrukt Niederer. Ook zet de gemeente cameratoezicht in.

De binnenstad wordt al gefilmd via permanente camera’s, maar voor deze gelegenheid worden ook beelden gemaakt in de Raadhuisstraat. De militaire parade komt daar namelijk ook voorbij. Op deze manier is de stoet constant in beeld.

Militaire barrières

Verspreid in de stad staan verschillende barrières waar het verkeer niet door mag. Bijzonder is dat die bestaan uit militaire voertuigen. "Het wordt een prachtige afzetting met vrachtwagens en jeeps die voor iedereen mooi te bewonderen zijn", tipt Niederer.

Het defilé op de oude Markt begint om 11.40 uur. Publiek is van harte welkom om te kijken. In de optocht lopen niet alleen commando’s mee, maar laat het leger ook militair materiaal zien.