Meer dan helft van brievenbussen verdwijnt in Rucphen

Meer dan de helft van de brievenbussen in de gemeente Rucphen verdwijnt. In totaal haalt PostNL twaalf rode postblikken weg. Negen bussen blijven behouden. 

Verder plaatst het postbedrijf twee nieuwe exemplaren aan het Raadhuisplein in Rucphen en aan de Kievitstraat in Sint Willebord. Reden voor het massaal weghalen van de brievenbussen is de krimpende postmarkt.

PostNL kiest er voor om de postblikken die relatief weinig worden gebruikt te verwijderen. Op plekken waar veel mensen komen, zoals aan het begin van een woonwijk, winkelcentra of supermarkten blijven de kenmerkende rode bussen hangen. Het postbedrijf is bij het weghalen van de brievenbussen niet over één nacht ijs gegaan.

De afgelopen tijd voerde de postorganisatie gesprekken met verschillende belangenorganisaties, zoals ouderenbonden ANBO en KBO, I(ed)erin (zet zich in voor mensen met een beperking of ziekte) en de Vereniging van Kleine Kernen (zet zich in voor belangen van dorpen).

Verlaagde brievenbussen

"Samen is gekeken of brievenbussen voor iedereen bereikbaar blijven. Ook voor mensen die wat minder goed ter been zijn. Brievenbussen bij ziekenhuizen en zorginstellingen blijven om die reden ook staan. Ook het aantal verlaagde bussen blijft ongewijzigd. Bij het bepalen van de locaties houden wij ook rekening met de afstandseis voor brievenbussen, zoals vastgelegd in de Postwet", legt een woordvoerder van PostNL uit.

Deze maand start het postbedrijf met de aangekondigde werkzaamheden. Omwonenden van plekken waar een bus verdwijnt, ontvangen een paar weken van tevoren een schriftelijke aankondiging.

Locaties

Brievenbussen aan de Burgemeester Voetenstraat 2 in Rucphen, de St. Antoniusstraat 55 in Schijf, de Dorpsstraat 184 en 14, de Vijverstraat 44 en aan de Kaaistraat 20 in Sint Willebrord, aan de St. Janstraat 12 en 94 in Sprundel en aan de Onze Lieve Vrouwestraat 108 in Zegge blijven staan.

In Sint Willebrord verdwijnen zes postblikken aan de Mgr. Van Rooijstraat 22, de Emmastraat 149, de Kaaistraat 81, de Kievitstraat 24 (in deze straat wordt wel een nieuwe geplaatst), de Nachtegaalstraat 22 en aan de Gagelrijzen 60.

Rucphen verliest drie plekken waar mensen post konden deponeren aan de Julianastraat 24, de Schuitvaart 30 en de Pierestraat 16. In Schijf verdwijnt de tweede brievenbus aan de Molendreef 5 en in Sprundel kunnen mensen hun post straks niet langer kwijt aan de Hertogstraat 19 en de aan de Hoogakker 40.

Tip de redactie