VVD en PVV grootste partijen in gemeente Roosendaal

De VVD en de PVV hebben in de gemeente Roosendaal de meeste stemmen gekregen. Winnaar werd de partij van Mark Rutte. Hij kon rekenen op 23,5 procent van de stemmen.

Dat is wel minder dan vijf jaar geleden, toen dat percentage nog op 28,9 procent lag. De PVV volgde als goede tweede met een stempercentage van 17,9 procent. In totaal brachten in Roosendaal en in de vijf kerkdorpen 78,2 procent van de kiezers hun stem uit.

GroenLinks van de Roosendaalse lijsttrekker Jesse Klaver deed het ook op zijn geboortegrond goed en kwam uit op een oogst van 8,9 procent: een vooruitgang van 7,5 procent ten opzichte van 2012. In totaal komt GroenLinks uit op zestien zetels in de Tweede Kamer. Een historische winst.

Klaver was niet alleen enthousiast over deze prestatie. Hij was ook blij met de hoge opkomst. Landelijk gingen meer mensen dan ooit naar het stemlokaal. "Dit is de eerste overwinning van iedereen. We kennen nog lang niet alle cijfers, maar ik durf te stellen dat meer jongeren dan ooit naar de stembus zijn gegaan en dat is pure winst"”, zei de leider van de groene partij woensdagavond, nadat de uitslagen binnendruppelden.

Winst voor CDA

Partijen die het ook goed deden waren CDA en het D66. In Roosendaal kreeg het CDA in totaal 12,5 procent van de stemmen en D66 9,4 procent. Zij krijgen in de Tweede Kamer elk negentien zetels. Van de PvdA bleef op lokaal niveau weinig over. Slechts 3,9 procent van de kiezers kleurde in het kieslokaal het bolletje van de sociaal-democraten rood. Vijf jaar geleden was dat nog 23,6 procent. Daarmee was de situatie in de gemeente Roosendaal vergelijkbaar met de landelijke uitslag.

De PvdA kelderde in de Tweede Kamer van 38 naar nog maar 9 zetels. De SP bleef redelijk stabiel in vergelijking met 2012 en kreeg 10,6 procent van de stemmen. De kleinere partijen 50+ van Henk Krol en DENK van Tunahun Kuzu ontvingen ieder 3,6 procent van de stemmen. Daarmee was DENK de grootste nieuwkomer in Roosendaal. DENK komt landelijk uit op drie zetels en 50+ op vier.

Reststemmen

Verder waren in er Roosendaal ook stemmen voor de Partij voor de Dieren (2,2 procent) en nieuwkomer Forum voor Democratie (1,6 procent). In de Tweede Kamer kunnen zij rekenen op respectievelijk vijf en twee zetels.

Het Forum voor Democratie van lijsttrekker Thierry Baudet is de enige partij die nieuw in de Tweede Kamer komt. Deze nieuwe partij op rechts verzet zich tegen de ‘gevestigde orde’ in de Nederlandse politiek. Baudet beloofde elke week het land in te gaan. Andere partijen in de gemeente Roosendaal deden er amper toe. De ChristenUnie kwam nog uit op 0,6 procent van de stemmen.

Tip de redactie