Nieuwe stappen in ontwikkeling recreatiepark Binnentuin

De gemeente Rucphen heeft nieuwe stappen gezet om te komen tot ontwikkeling van recreatie- en sportpark de Binnentuin. Zo is er een nieuwe toeristische attractie binnengehaald.

"We hebben een intentieovereenkomst gesloten met een partij die een overdekt dierenpark wil realiseren", vertelt wethouder René Lazeroms niet zonder trots.

Andere belangrijke onderdelen van de Binnentuin zijn de realisatie van de WielerExperience inclusief een trainingsbaan en BMX-track en een nieuwe indoorsporthal met een binnenzwembad.

Inmiddels is er ook een ondernemer gevonden die wil beginnen met een wielerwinkel in de Binnentuin. Die maakt dan onderdeel uit van de WielerExperience (een museum met allerlei wielerbelevingen). Een uitbater voor deze attractie is niet gevonden.

Bijdrage

Daarom stelt het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad voor om zelf jaarlijks 50.000 euro beschikbaar te stellen om de WielerExperience te runnen.

De eigenaar van de retailzaak is bereid om het gebouw van de WielerExperience te bouwen en de benodigde ruimtes dan te verhuren. "Zonder een gemeentelijke bijdrage gaat deze attractie er niet komen", benadrukt Lazeroms.

Andere projecten in de Binnentuin zijn het behoud van het buitenbad, de bouw van 100 tot 150 recreatiewoningen, de uitbreidingen van Sneeuwattractiepark Skidôme, de komst van een bouwlingbaan en de bouw van een hotel.

Skydivecentrum 

Eigenaar Nicky Broos van het winterpretpark heeft plannen om zijn skydivecentrum te verhuizen van Roosendaal naar Rucphen. Een ontwikkeling die Lazeroms toejuicht. "Indoor Skydive trekt ongeveer 75.000 bezoekers per jaar. Die ontvangen we graag in de Binnentuin. Het zou een zeer welkome attractie zijn."

Op de plek waar nu het huidige sportcentrum is gevestigd, komt ruimte vrij voor een hotelaccommodatie. "We hebben gesprekken gevoerd met aanbieders. Zij hebben serieus interesse, maar eerst moeten andere attracties zijn gerealiseerd, voordat er een hotel komt. Dat gaat nog enkele jaren duren", geeft Lazeroms aan. Het college vindt het belangrijk om de Vijfsprong te vervangen.

Deze sporthal is veertig jaar oud en is daarbij erg gedateerd geraakt. Een nieuw all-in-concept geeft een impuls aan de Binnentuin en kost uiteindelijk minder aan onderhoud. De gemeente wil ook graag het buitenbad behouden. In 2015 was er nog een massale protestactie waarbij bewoners massaal hun handtekening zetten tegen de voorgenomen sluiting. Deze ontwikkeling lijkt nu meegenomen in de nieuwe plannen voor de Binnentuin.

Fors prijskaartje

Aan alle plannen hangt wel een fors prijskaartje. De bouw van de sporthal met binnenzwembad en horeca, een BMX-track, een wielerbaan en een atletiekbaan kost in totaal 8,1 miljoen euro. De provincie legt voor de wieleractiviteiten 350.000 euro bij, waardoor de kosten voor de gemeente uitkomen op bijna 7,8 miljoen euro.

Daarbij komen nog de exploitatiekosten en een extra bedrag dat nodig is voor de aanleg van een nieuwe riolering op het rioolgemaal aan de Gebrande Hoefstraat in Rucphen. De gemeenteraad neemt op 12 april een besluit over de plannen.

NUwerk

Tip de redactie