Wielerminnend West-Brabant kijkt er reikhalzend naar uit: nog anderhalve week te gaan tot de Dorpenomloop, met een UCI-rating van 1.2 één van de hoogtepunten op de nationale wieleragenda. 

De organisatie loopt goed en alles wijst er op dat de editie van 2017 bijzonder en spannend wordt. Bijzonder vanwege enkele wijzigingen in het parkoers. Door de werkzaamheden aan de St. Jansstraat in Sprundel en de Dorpsstraat in Sint Willebrord was het nodig het finishtraject aan te passen.

Gelukkig kon de finish op de dezelfde plek blijven – in het hart van wielerdorp Sint Willebrord – maar de renners zullen nu vanaf de andere kant op de lijn af stormen. De route ernaartoe moest ook worden aangepast; die is nu een stuk bochtiger en lastiger dan voorheen.

Volgens wedstrijdleider Corné Heeren maakt dat het voor de deelnemende ploegen een stuk moeilijker om in de laatste kilometers regie over het koersverloop te houden. "Daardoor kan het extra spannend worden."

Livestream

In de laatste honderden meters naar de finish zit juist een bocht minder in de Dorpsstraat. Daardoor kun je de renners over een grotere afstand zien aankomen, wat het spektakel voor het publiek nog verder vergroot.

De Omloop kent dit jaar een bijzondere start. Voorafgaand aan de rit maken alle ploegen fietsend hun opwachting in het gemeentehuis. Dwars door de publiekshal komen ze aangereden. Niet alleen om de presentielijst te tekenen en voor het maken van een ploegenfoto op het bordes, maar vooral om zich voor te stellen aan het publiek. 

Welkom

Sportwethouder René Lazeroms laat weten dat iedereen van harte welkom is en dat de gemeente Rucphen zal zorgen voor een warme ontvangst voor alle deelnemende renners en bezoekers.

Een unieke gelegenheid om kennis te maken met de renners en om hun materieel van dichtbij te bewonderen. De eerste ploegen melden zich rond 11.15 uur; de start is om 12.00 uur bij het gemeentehuis.

Sterk deelnemersveld

Omdat de organisatie ervaring wil opdoen met het aangepaste finishproject, is besloten het aantal deelnemende ploegen dit jaar iets te beperken. Dat betekent niet dat het deelnemersveld minder sterk is. Integendeel, de organisatie kon dit jaar extra selectief te werk gaan. Van de 42 ploegen die zich aanvankelijk hebben aangemeld, zijn er uiteindelijk 21 uitgenodigd.

Daarbij zijn drie procontinentale ploegen. Naast de Belgische ploegen Wanty-Groupe Gobert en Topsport Vlaanderen-Baloise is dat Roompot-Nederlandse Loterij. Wanty-Groupe Gobert werd in 2016 eerste in de Europe Tour competitie en dit jaar mogen ze meedoen aan de Tour de France. Roompot-Nederlandse Loterij doet voor het eerst mee aan de Dorpenomloop.

Derde plaats

Coen Vermeltfoort van die ploeg verdiende zijn profcontract door winst van de Topcompetitie 2016; vorig jaar pakte hij bij de Dorpenomloop al een derde plaats. Hierbij ontbreekt de plaatselijke wielervereniging Willebrord Wil Vooruit niet op de startlijst. De tevreden Corné Heeren over het deelnemersveld: "De teams die komen staan garant voor strijd!"