Achter sporthal Sparrestee verrijst – te midden van bulten zand en blubber – een prachtige nieuwe school. Hier zullen bassisschool De Lindenlommer en De Reuzelaar zich vanaf augustus vestigen.

De eerste verdieping staat al. Begin oktober moet het gebouw klaar zijn voor de toekomstige bewoners: de leerlingen, leerkrachten en staf van de twee basisscholen.

Beide scholen gaan niet alleen samen een nieuw gebouw betrekken, ze gaan bij het begin van het nieuwe schooljaar ook fuseren. Was de fusie aanleiding voor nieuwbouw, of ging het andersom? "Soms vallen dingen samen", zegt Jos Krebbekx. Hij is voorzitter van Stichting Borgesius, waar de twee katholieke basisscholen onder vallen.

"Beide gebouwen zitten aan hun houdbaarheidsdatum en we kunnen onze onderwijsvisie beter waarmaken in een groter schoolverband. De scholen hebben verschillende expertises onder hun dak en door die te bundelen kunnen we onze leerlingen nog beter op hun toekomstige rol in de samenleving voorbereiden; want daar gaat het bij onderwijs tenslotte om."

Mengen

Het carnavalsmotto voor 2017 van Hoeven/Peejenland luidt: 'We worre jin!' "Puur toeval", weet Marjon de Gronckel, de directeur van beide scholen. "Maar wel een uitstekende aanleiding om bij het begin van de carnavalsvakantie de naam van de nieuwe fusieschool en het nieuwe gebouw bekend te maken." 

Daarom kwamen vrijdagochtend leerlingen en leerkrachten van beide scholen samen, om de nieuwe namen te horen. JRosine Schepers, de adjunct-directeur van de Lindenlommer, kwam aanwandelen met lila ballonnen. Haar collega Stefanie Melissen van de Reuzelaar, had rode exemplaren bij zich.

Loslaten

"Die beide kleuren gaan we nu mengen, net zoals we dat met beide scholen doen", legde de Gronckel uit aan de kinderen en de aanwezige ouders. Hoewel ze blij was met de mix die dat opleverde, wist de onderwijzeres dat het niet genoeg was: "Nu gaan we ze loslaten, net zoals we bij de fusie ook sommige dingen moeten loslaten." De ballonnen gingen gezamenlijk in mooie formatie het luchtruim in.

Veel tijd voor weemoed was er niet. Geholpen door onderwijswethouder Jan Paantjes vormden de leerlingen met letters die ze uit een betonmolen hadden gehaald de nieuwe namen. Die van de school: 'Uniek'. Om te benadrukken dat alle leerlingen uniek zijn, net als alle leerkrachten.

Naam

Het nieuwe gebouw kreeg ook alvast een naam: 'Het Kansenrijk'. Natuurlijk vanwege de kansen die er aan de leerlingen worden geboden, maar ook omdat het gebouw kansen zal bieden aan meerdere groepen gebruikers uit het dorp.

"We zijn daarover al met enkele organisaties in gesprek", vertelt de Gronckel. "We weten al dat peuterspeelzaal Hummelhoeve bij ons in zal trekken. Leuk hè?"

Polonaise

Tot slot is er het feest. Onder leiding van Prins Baarug zetten de kinderen de polonaise in. Eventjes dan, want ze gaan – voordat ze zich echt op carnaval storten – nog een paar uurtjes terug naar de klas. Daar wacht een verrassing: een fruitmix van 'peejen' en druiven. Beetje vreemde combinatie. Maar wel Uniek.