De gemeente Roosendaal gaat Schotse Hooglanders inzetten als natuurlijke begrazers. De massieve runderen die bekend staan om hun grote horens worden ingezet in de buurt van de Landerije. 

"We hebben de afgelopen jaren hele goede ervaringen opgedaan met de grazende schapen en gaan nu een stukje verder met de Schotse Hooglanders", kondigt wethouder Saskia Schenk van Beheer Openbare Ruimte aan.

Met de komst van de Hooglanders gaat een grote wens van Schenk in. "We zijn niet alleen met natuurbeheer bezig. We merken dat de mensen het in de omgeving heel erg leuk vinden als ze de schapen zien lopen. Dit is een nieuw experiment waarbij we ook bijdragen aan de beleving van natuur", geeft Schenk aan.

In totaal worden er bij de Landerije drie Schotse Hooglanders neergezet. Op de groenstrook waar de runderen komen, wordt een omheining van schapengaas geplaatst.

Toegankelijk

Het afgerasterde terrein blijft via klappoorten toegankelijk voor het publiek. Honden mogen aangelijnd mee naar binnen. Volgens Schenk zijn de runderen ongevaarlijk voor het publiek en zijn ze gewend aan mensen.

Ze verwacht dat bezoekers verstandig met het vee omgaan en de dieren bijvoorbeeld niet gaan voeren. "Deze ervaringen hebben we ook met de schapen." Op de Landerije bevindt zich een speelterrein. De gemeente schermt de speeltoestellen af van de Hooglanders. Bij het terrein komen borden met de 'huisregels' en met het calamiteitennummer van de begrazingsbeheerder.

Schapen

Op andere plekken in de gemeente Roosendaal worden de schapen ingezet. "We hebben twee kuddes van vijfhonderd schapen die steeds op wisselende plekken staan. In totaal begrazen zij 49 hectare grasland. Dat gebeurt op elke plek twee keer, zodat het gras goed wordt kort gehouden." 

De dieren gaan in het voorjaar naar buiten en verplaatsen zich met de herder en een hond naar andere grasplekken.

Geiten

Op bepaalde stukken komen ook geiten, omdat die ook ander groen eten wat de schapen niet lusten. Plekken waar de schaapskudde langs trekt, zijn Vinkenbroek, Rosada, Westrand, Weihoek, Lavendelberg, de Antwerpseweg, het Kletterwater, de Weihoek, de Scholtensboslaan en Kortendijk.

Als de proef met de hooglanders bevalt, komen deze runderen volgend jaar mogelijk ook op andere plekken.