Het Roosendaalse project 'Leer- en buurttuin De Buitenkans' in Langdonk is samen met 17 andere initiatieven in Noord-Brabant genomineerd voor De Brabantse Stijlprijs 2017. Half mei zijn de winnaars bekend.  

 De Buitenkans is de naam van de collectieve leer- en buurttuin in Langdonk in Roosendaal, aangelegd op initiatief van buurtbewoners en het Da Vinci College.

Leerlingen van die school zorgen voor het onderhoud. De tuin is ook 'open' voor de buurt; voor een wandeling, het oogsten van groente, fruit en kruiden, en om met elkaar en met leerlingen in contact te komen.

Wethouder Saskia Schenk, noemt De Buitenkans een 'groene parel' in de wijk. Buurt, leerlingen, het bewonerscollectief, Natuurmomenten en de gemeente hebben samen aan de realisatie gewerkt. Ieder met een eigen inbreng. Hier komt alles samen. Dat dit project positief opvalt en in de etalage staat is volgens de wethouder dik verdiend.

Kwaliteit

De provincie Noord-Brabant organiseert De Brabantse Stijlprijs om de twee à drie jaar om de kwaliteit van de fysieke leefomgeving op de agenda te houden en het gesprek te blijven voeren over een mooie, bruikbare en duurzame leefomgeving.

Ook wil de provincie zo bijdragen aan de kennis over ruimtelijke kwaliteit in Brabant.

Impuls

Met de editie 2017 van de Stijlprijs wil de provincie Noord-Brabant een impuls geven aan goed en professioneel opdrachtgeverschap van Brabantse gemeenten en aandacht vragen voor het belang van een goed ruimtelijk ontwerp en betrokkenheid van inwoners. 

De jury koos de achttien genomineerden uit 82 inzendingen van 45 Brabantse gemeenten. In maart bezoeken de juryleden alle initiatieven voor een rondleiding en gesprek met betrokkenen. Daarna kiest de jury drie tot vijf finalisten.