Nieuwe Democraten willen fietspad aan Leemstraat

De Nieuwe Democraten willen dat de Leemstraat tussen Roosendaal en Zegge een vrijliggend fietspad krijgt. Hiermee schaart de partij zich achter de wens van bewoners van de Leemstraat die handtekeningen inzamelden voor dit voorstel. 

Zij geven aan dat veel fietsers gebruik maken van deze route die als gevaarlijk bekendstaat.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal besloot eerder om niet over te gaan tot de aanleg van een fietspad. Een ander pakket maatregelen zou volstaan om de Leemstraat veiliger te maken.

Het Roosendaals gemeentebestuur besloot samen met de Rucphense collega’s om te kiezen voor verbreding van de Leemstraat. Verkeer zou elkaar beter kunnen passeren en fietsers zouden op deze wijze meer ruimte krijgen. Ook stelden de beide gemeenten voor om een rotonde aan te leggen op de A58 en de Onze Lieve Vrouwestraat om het verkeer beter af te wikkelen.

Zijwegen

Verder wordt de bocht van de Leemstraat en de Nelson Mandelaweg breder en krijgt de Lage Zegstraat mogelijk een landbouwsluis waar alleen nog tractorrijders overheen kunnen.

Een apart fietspad zou moeilijk te realiseren zijn, omdat er veel inritten en zijwegen langs de Leemstraat lopen. Ook zou de gemeente Rucphen hier geen voorstander van zijn.

Raadsvragen

Raadslid Suzanne Breedveld van het CDA Rucphen heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rucphen inmiddels vragen gesteld over de kwestie. Breedveld wil weten hoe het gemeentebestuur staat tegenover een vrijliggend fietspad in de Leemstraat.

Ook vraagt zij zich af wat het college gaat doen met de zorgen die bewoners en ondernemers hebben. Daarnaast vindt zij dat de Rucphense gemeenteraad niet actief is geïnformeerd over de kwestie. Ze stipt aan dat verkeerskundig bureau ANTEA heeft aangegeven dat een weg voor fietsers aan de noordzijde van de Leemstraat de beste oplossing zou zijn.

Motie

Fractielid Pieter Beesems van de Nieuwe Democraten kondigt aan in de Roosendaalse gemeenteraad van 23 februari een motie in te dienen. Daarin geeft hij het college de opdracht om samen met de Rucphense collega’s en andere betrokkenen te overleggen over een voorstel om een vrijliggend fietspad alsnog te realiseren.

Het is nog niet bekend hoe de andere politieke partijen tegenover dit voorstel staan. Volgens Beesems kan er aan de Leemstraat genoeg ruimte worden vrijgemaakt voor een aparte fietsweg. Ook zou er binnen de begroting van de gemeente Roosendaal voldoende financiële ruimte zijn.

Het raadslid wijst er bovendien op dat veel mensen de handtekeningenactie hebben gesteund. Verder zou onder meer transportbedrijf Jan de Rijk Logistics voorstander zijn van een fietspad.

Tip de redactie