Alcohol schenken in winkels aan banden gelegd

De proef waarbij winkeliers in de binnenstad van Roosendaal een glaasje alcohol mogen schenken aan klanten stopt voortijdig. Ondernemers krijgen nog een paar weken om hun activiteiten af te bouwen. 

Burgemeester Jacques Niederer volgt hiermee het advies van de bezwarencommissie. Die is van oordeel dat een alcoholische consumptie in een kledingzaak of bij een bakker in strijd is met de Drank- en Horecawet.

Op grond van een landelijk experiment van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) mochten ondernemers detailhandel en horeca mixen. Zo mochten winkeliers en kappers naast de niet-alcoholische dranken ook een glaasje wijn schenken.

Horecaondernemers kregen toestemming om producten, zoals een fles wijn te verkopen in een daarvoor speciaal ingerichte hoek. De pilot startte in april vorig jaar en zou twaalf maanden duren. De ondernemers moeten de activiteiten die ze gestart waren in het kader van deze tijdelijke proef nu eerder stoppen.

Oneerlijke concurrentie

De Koninklijke Slijtersunie en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) hadden eerder de gemeente Nieuwegein voor de rechter gedaagd. Die oordeelde dat het experiment wettelijk niet door de beugel kan. De Slijtersunie en STAP maakten in de gemeente Roosendaal bezwaar tegen de pilot.

Volgens de branchevereniging van slijters was er sprake van oneerlijke concurrentie. STAP vindt dat deze pilot geen goed idee, omdat deze maatregel alcoholgebruik zou aanmoedigen.

Slijters

Concreet betekent dit besluit dat in winkels alleen niet-alcoholische dranken mogen worden gedronken. Een eigenaar van een kledingzaak mag bijvoorbeeld nog wel een kopje koffie serveren aan klanten. Cafés en restaurants mogen alleen nog alcohol verkopen die ter plaatse wordt opgedronken.

Verkoop van verpakte alcohol om ergens anders te gebruiken is niet langer toegestaan. Voor slijters gelden deze regels precies andersom. Zij mogen alleen verpakte alcohol verkopen die bijvoorbeeld thuis wordt opgedronken.

Tip de redactie