Katinka Dekker genomineerd voor Brabander van het Jaar

Ieder kind moet kunnen spelen. Spelen is leuk en goed voor de ontwikkeling. Steeds vaker komt het voor dat kinderen opgroeien in armoede. 

Dan is de keuze tussen eten en speelgoed kopen snel gemaakt. Katinka Dekker (41), intern begeleidster op basisschool De Kroevendonk, vindt dat alle kinderen de kans moeten krijgen om thuis met speelgoed te kunnen spelen. Ze richtte vier jaar gelden samen met vrijwilligers Speelgoedbank Heppie op. Dit initiatief bleef niet onopgemerkt: dit jaar is Katinka Dekker één van de tien genomineerden voor de verkiezing Brabander van het Jaar.

De verkiezing is georganiseerd door Omroep Brabant. De Brabander van het Jaar is iemand die altijd voor anderen klaar staat. Die alles aan de kant zet om anderen te helpen of ingrijpt als iemand in nood is. De nominatie kwam als een totale verrassing "Ik weet echt niet wie hierachter zit", lacht Katinka. "Het biedt in elk geval gratis publiciteit voor onze speelgoedbank."

Heppie

Is het toeval dat Katinka een trui draagt met daarop in grote letters staat Happy? Blij zijn en je gelukkig voelen is een belangrijk streven in het leven van Katinka. Als intern begeleidster op een basisschool waar ze eerst ook voor de klas heeft gestaan en inmiddels negentien jaar werkzaam is, weet Katinka veel over de leefomstandigheden van kinderen.

"Steeds vaker hoorde ik kinderen van gescheiden ouders, of ouders die hun werk kwijtraakten, praten over financiële problemen thuis. Kinderen moeten hier eigenlijk niet mee belast worden. Kinderen moeten kind kunnen zijn", aldus Katinka. Ze wilde iets doen voor deze kinderen en hoorde van projecten in grote steden waar naast voedselbanken ook speelgoedbanken waren opgericht.

Navraag bij de gemeente Roosendaal maakte duidelijk dat er in Roosendaal nog geen speelgoedbank was. Vervolgens heeft de Speelgoedbank zich aangesloten bij Access. Zij organiseren veel voor jongeren en zijn te vinden in de St. Josephstraat 14a. Een naam was al snel gevonden: Speelgoedbank Heppie.

Hoe werkt het

Samen met twaalf vrijwilligers en haar dochter van tien sorteert Katinka maandelijks het speelgoed dat binnenkomt. "We kijken of spelletjes en puzzels compleet zijn, maken het speelgoed schoon en prijzen het." De prijsjes zijn nodig omdat de mensen die ingeschreven staan, per jaar een gratis stempelkaart krijgen ter waarde van vijftig euro.

Elke keer als ze komen kunnen ze voor maximaal tien euro speelgoed per kind uitkiezen. Als het kind jarig is, mag het een extra keertje komen en voor tien euro uitzoeken zonder dat het afgestempeld wordt. "En omdat kinderen soms ook niet naar een feestje van een ander kindje kunnen omdat ze geen cadeautje kunnen kopen, hebben we bedacht dat ze hier voor vijf euro speelgoed kunnen uitzoeken om te geven."

Speelgoedbank Heppie helpt inmiddels zo’n tachtig kinderen die maandelijks gratis speelgoed uit komen zoeken. "Dit is een gezellige ochtend", vertelt Katinka. "De kinderen zijn enthousiast en we helpen de ouders ook met kiezen wat het beste bij welke leeftijd past.""

Er worden ook knutsel- en voorleesochtenden gehouden. "We hebben veel boeken, puzzels en spellen", aldus Katinka: "maar zouden nog wel poppen, lego, knutselmateriaal en kleurtjes kunnen gebruiken." In 2016 is Heppie open op 10 december en mogen de vrijwilligers namens Rotaryclub Kiwanis een verrassing geven aan de kindjes die al lid zijn.

Tip de redactie