Politieke partijen hebben kritiek op de subsidie die de gemeente Roosendaal verstrekt aan woningeigenaren voor het nemen van inbraakwerende maatregelen. 

Vanaf 1 januari kunnen eigenaren van koophuizen uit delen van de wijken Burgerhout, Kroeven, Kortendijk en Kroeven geld aanvragen voor het ophangen van goed hang- en sluitwerk.

Het gaat om gebieden waar relatief vaak wordt ingebroken. De gemeente neemt dan de helft van het door de bewoners geïnvesteerde bedrag voor haar rekening, tot een maximum van 750 euro. In totaal is er 87.000 euro beschikbaar voor deze regeling.

Vraagtekens

De Roosendaalse Lijst en de VVD juichen het initiatief toe, maar zetten vraagtekens bij de regeling. Raadsleden Cor Gabriëls en Eric de Regt van de Roosendaalse Lijst vinden het jammer dat niet alle bewoners uit de wijken en dorpen gebruik kunnen maken van de subsidie. Zij willen weten wat het extra zou kosten om het project toegankelijk te maken voor de hele gemeente.

VVD’ers Marlon Frijters en Anneke Eijck vragen zich af of de gemeente met het instelling van deze regeling voor een beperkt aantal buurten niet bijdraagt aan een verplaatsing van het probleem: "Zal deze subsidieregeling voor een verschuiving van inbraken zorgen van de gesubsidieerde wijken naar de wijken en dorpen waar deze maatregelen niet worden gesubsidieerd?"

Huurwoningen

Ook de Roosendaalse Lijst vreest dat boeven uitwijken naar buurten die geen bijdrage krijgen voor het nemen van inbraakwerende maatregelen. In raadsvragen wil de partij ook weten waarom deze regeling niet geldt voor huurwoningen. Gabriëls en De Regt vragen zich af of de gemeente ook contact heeft met woningcorporaties over het aanbrengen van goed hang- en sluitwerk.

De twee raadsleden zetten ook kanttekeningen bij de samenwerking tussen de gemeente Roosendaal en het bedrijf uit Lage Zwaluwe dat de maatregelen mag uitvoeren: "Ook in onze gemeente zijn gespecialiseerde bedrijven op het gebied van inbraakpreventie. Bedrijven uit onze eigen gemeente zouden voorrang moeten krijgen bij gunning van de opdracht, zeker wanneer er geen aanbesteding nodig is." De vragen van de twee partijen zijn nog in beraad.