Tien huizen, zowel koop- als huurwoningen prijken binnenkort op het spraakmakende veldje aan de A.M. de Jongstraat in Zegge, beter bekend als het Venusveldje. 

Niks mis mee, nieuwe betaalbare woningen zijn nu eenmaal geliefd op de Zeg, vooral onder de jongeren. Maar helaas is er tot op heden nog geen nieuwe locatie bekend voor het voetbalveldje dat na ruim dertig jaar moet wijken voor dit nieuwbouwproject. Daarom hoog tij voor de jonge voetbalfanaten om zich te laten horen middels een handtekeningenactie.

"Wij willen graag een voetbalveldje, liefst omheind, met bankje en prullenbak zodat wij ons afval daarin kwijt kunnen", leggen de jonge woordvoerders uit groep 8 van basisschool Mariadonk duidelijk uit. Een locatie hebben ze ook al op het oog; het veld naast de Pastorie tegenover het plein óf een veldje aan de Sier Vroegrijkstraat achter de school.

Vriendjes en vriendinnetjes

Want na school, in het weekend en tijdens de schoolvakanties wordt er volop gevoetbald door de kinderen van de Zeg en niet alleen bij hun vertrouwde voetbalclub VV DIOZ.

Vriendjes en vriendinnetjes uit Roosendaal, Bosschenhoofd en Oudenbosch spraken tot twee maanden geleden af op het Venusveldje (vernoemd naar de buren, de familie Venus) om hier samen een balletje te trappen. Een frisje en zak chips maakten deel uit van dit balpartijtje, vandaar de wens voor een afvalbak.

"Wij ruimen onze troep altijd netjes op. Ook het nieuwe veldje zullen we schoon houden. Op vrijdagmiddag hebben we Techniek circuit, tijdens dit vak kunnen we het veldje op orde houden", verklaart de twaalfjarige Fleur van Diejie. De leerlingen hebben hun idee, een schoolvoorbeeld van burgerparticipatie, goed op een rij.

Tijdens het weekendpraatje op de maandagochtend zijn de plannen voorzichtig gesmeed toen bleek dat de verveling toesloeg op de Zeg nu het vertrouwde veldje is geruimd. Onder leiding van meester Jelle Oomen is een plan van aanpak gelanceerd, waaronder een handtekeningenactie onder de Zegse bevolking. “Deze bieden we de gemeente Rucphen aan . We willen graag in gesprek met de gemeente om onze plannen te bespreken”, leggen de elfjarige jongens Timo Polderman en Martijn van Dam uit.

Gevoelig

Bij navraag blijkt ook politiek Rucphen gevoelig voor dit onderwerp. Er zijn zelfs vragen van de RVP-fractie voor een alternatief trapveldje richting het college gestuurd. In een reactie middels een brief aan deze partij antwoordt het college: 'samen met de Dorpsraad, als vertegenwoordiging van de bewoners van Zegge, kijken we naar alternatieven.' Zodra de alternatieve locatie is bepaald gaat de gemeente zo spoedig mogelijk over tot de inrichting hiervan, zo verklaart het college.

Ton Christophersen, voorzitter van Dorpsraad Zegge, bevestigt dit: "In het dorpsontwikkelinsgplan van Zegge is opgenomen dat het Venusveldje bebouwd zou worden, echter met de afspraak voor een nieuw veldje aan de Kapelstraat in plan Zegge- Oost. Dit plan is vertraagd en de Dorpsraad is daarom met de gemeente in gesprek gegaan voor een tijdelijk alternatief. Het schoolplein van Mariadonk biedt daarin mogelijkheden. Helaas was de pot bij de Johan Cruyff Foundation leeg maar zij boden goede ideeën, vandaar dat wij het project schoolplein14 hebben genoemd."

"Om deze ideeën te kunnen realiseren moeten we nog rond de tafel met de Borgesiusstichting en de gemeente Rucphen. Praktische vragen zoals aankleding, beheer, toezicht en aansprakelijkheid komen hierin aan bod. De acties van de Zegse jeugd heeft ons doen besluiten vaart achter dit gesprek te zetten." De leerlingen van groep acht moeten dus nog even geduld hebben, maar om de verveling tegen te gaan hebben zij wel gezocht naar een alternatief. Voorlopig spelen ze FIFA, een online voetbalgame.