Er zijn in de gemeente Rucphen veel vrijwilligers en jeugdvrijwilligers die hun steentje bijdragen. Tijdens de uitreiking van de Vrijwilligersprijs donderdagavond 8 december in het gemeentehuis staan al deze onbetaalde krachten in het middelpunt van de belangstelling. 

"Hoewel er één winnaar is, zijn ze eigenlijk allemaal nummer 1", vindt wethouder Cees Evers. Hij is van mening dat de vrijwilligers het verdienen om in het zonnetje gezet te worden. "Dat gaan we enerzijds doen door een aantal workshops te organiseren. Daarnaast reiken we de vrijwilligersprijs en de jeugdvrijwilligersprijs uit", vult hij aan.

Dertien vrijwilligersorganisaties mogen zichzelf de genomineerden noemen. Zo maken de kinderlessen van Schildersclub St. Joseph, Stichting Welzijnsgroep Gemeente Rucphen, KBO St. Jozef Rucphen, Vrijwilligers Steunpunt Schijf, Ziekenactie Rucphen, Voorleesexpress Rucphen, De Senioren-Express, Kerkhofgroep H. Martinus Rucphen, Wielervereniging Willebrord Wil Vooruit, Speelinstuif, Zeggkids, Kerstparade Sprundel en Stichting Het Warme Hart kans om er met de prijs vandoor te gaan.

De Commissie Maatschappelijke Aangelegenheden bepaalt wie de vrijwilligersprijs van 500 euro wint. Wethouder Evers reikt de prijs uit op de betreffende avond.

Jeugd

De jeugdvrijwilligersprijs wordt georganiseerd door URVoice. Deze stichting houdt zich bezig met het onder de aandacht brengen van vrijwilligerswerk onder jongeren. Hiernaast willen ze organisaties enthousiast maken om jongeren bij hun organisatie te betrekken. De Rabobank reikt de prijs uit aan de winnaar. Youri Rasenberg, Christian Tak, Steffy Lazeroms, Laura van Helden, Sander van Dorst, Biko Jongeneelen, Saskia Christophersen, Richard Christophersen, Sven van Dijk en Dominique Siemons zijn de kanshebbers. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 250 euro.

Naast de prijsuitreiking vindt er nog een speciale gebeurtenis plaats. Verschillende mantelzorgers hebben allerlei werken gemaakt. Het Mantelzorgsteunpunt heeft met deze werken een expositie ingericht. Op de avond van de uitreiking wordt de expositie geopend. Deze is tot eind januari te bewonderen in de vitrine en op de panelen in de burgerzaal. De avond wordt feestelijk afgesloten met een hapje en drankje. Youri Rasenberg verzorgt de muziek.

Workshops

De genomineerden voor de vrijwilligers- en jeugdvrijwilligersprijs krijgen de mogelijkheid hun kennis bij te schaven door deel te nemen aan verschillende workshops en activiteiten. Zo vindt er een interactieve lezing plaats, genaamd 'Mantelzorger ben je niet vrijwillig'. Mantelzorgconsulent Marie Augustijn gaat in gesprek met de deelnemers over de praktijk en andere aspecten van het mantelzorgen. Froukje Smeding praat de vrijwilligers bij over kenmerken en gevolgen van stress en burn-outs.

Judith Puttiger geeft een workshop 'Opstellers'. Hierbij kijken deelnemers naar structuren en gewoontes binnen organisaties en hoe deze verbeterd kunnen worden. Daarnaast gaat de politie samen met de vrijwilligers aan de slag met een casus. Op deze manier kruipen ze in de huid van de politie. Hiernaast is er ook de nodige tijd voor ontspanning. Zo kunnen de vrijwilligers een heerlijke stoelmassage krijgen van Jack van Oers of een manicure van leerlingen van het Munnikenheide College.