RUCPHEN – Maar liefst 4.000 kaarsjes lichten het centrum van Rucphen op, tijdens de Lichtjesavond die op vrijdag 9 december plaatsvindt. Het belooft een sfeervolle avond te worden vol prijzen, leuke acties en een spectaculaire lichtshow. 

Rond deze tijd van het jaar zijn er natuurlijk heel veel kerstmarkten. “Wij willen door middel van de Lichtjesavond iets onderscheidends doen”, vertelt Marion de Jong, eigenaresse van winkel Mikado. Zij maakt onderdeel uit van de speciale werkgroep van de ondernemersvereniging, die deze avond organiseert. “De gedachte is dat ondernemers van Rucphen hun klanten willen bedanken door middel van een leuke avond en mooie prijzen”, voegt ze toe.

Kaarsjes
Het neerzetten van 4.000 kaarsjes vereist natuurlijk wel een zekere mate van organisatie. “Het aantal kaarsjes is echt enorm, ook in vergelijking met voorgaande jaren. Daar zitten meerdere teams achter. Elk team krijgt een plattegrond mee en ze hebben allemaal een verschillende route waarlangs ze de kaarsjes moeten zetten. Er zijn heel veel vrijwilligers en verkeersregelaars nodig voor het vlekkeloos laten verlopen van deze avond,” legt De Jong uit.

Met het onvoorspelbare weer in Nederland en in verband met de veiligheid, kunnen er niet zomaar overal kaarsen worden geplaatst. Daarom worden alle kaarsjes in glazen potten gezet. “Dit jaar hebben we zelf heel veel potten aangeschaft. Inmiddels blijkt wel dat de Lichtjesavond aanslaat en dat het een jaarlijks terugkerend evenement is. Het is dus de moeite waard om in te investeren”.

Las Vegas
De Lichtjesavond heeft elk jaar een bepaald thema, dit jaar is dat Las Vegas. “Daar wordt invulling aan gegeven door onder andere het Rad van Fortuin. Iedere ondernemer staat op het rad. Elke bezoeker mag één keer draaien. Het mooiste is dat je altijd prijs hebt. Stel dat je draait en terecht komt op Mikado, dan krijg je een voucher mee. Hiermee ga je dan naar de winkel en daar haal je het cadeautje op”, laat De Jong weten. De prijzen die met het rad gewonnen worden variëren heel erg. “Bij Mikado krijg je een goodiebag met een geurkaars. Daarnaast wordt er onder alle ingeleverde vouchers een horloge verloot. Als je draait op Nada Lingerie krijg je dat weekend een bepaalde korting op het assortiment. Café De Wereld geeft korting op de hele menukaart tot februari. Maar wat je ook draait, je hebt altijd prijs”.

Hiernaast is er ook een kinderrad. “Zij hebben ook altijd prijs. Afhankelijk van wat ze draaien, krijgen zij een snoepzak of ander cadeautje”, vertelt De Jong. Om verder invulling te geven aan het thema vindt er een ware lasershow plaats op het veldje bij het oude gemeentehuis. “Daar geeft M-Sounds doorlopend een fantastische Vegas-show met muziek, rook, lasers en vuurfonteinen”, verklapt ze tot slot. De avond wordt geopend om 18.00 uur, met het ontsteken van de kerstboom. Rond 21.00 uur loopt de Lichtjesavond weer tot een einde. De winkels zijn ook open tot 21.00 uur.