Zondagmiddag werd op initiatief van Kunstenares Ragna van Ast een expositie en hobbymarkt onder de naam Tolberg doet 't creatief gehouden. 

In de Bergspil werden schilderijen en tekeningen tentoongesteld, maar ook handgemaakte sieraden, glas in lood, houtsnijwerken en andere kunstwerkjes. De organisatie was in handen van 'Jet Doet', een netwerk in wording met als doel mensen samen te brengen.

En dan niet zomaar mensen maar mensen met een passie voor hun vak of hobby die hier graag wat over vertellen en bezoekers die hier graag wat meer over willen weten.

In de kleine zaal waren leerlingen van de School voor de Kunsten Roosendaal aan het werk. Ze maakten een portret van een zittend model. Martha Hartevelt schildert al 35 jaar en volgt  nu de workshop Portret bij Simone Meurmans.

"Zij leert me weer heel andere technieken", vertelt Martha terwijl ze haar verfkwast in de olieverf doopt. Haar medeleerlingen Marleen Quist en Marianne Mens maken van hetzelfde model een houtskooltekenening. Het is mooi om te zien hoe de verschillende technieken langzaamaan vorm geven aan het portret, tot je het gezicht van het model gaat herkennen. Freia Hulsebosch is eveneens leerling bij Simone "Zij laat ons boven onszelf uitstijgen", prijst ze haar meesteres aan.

Meer kunst

In de grote zaal zit de wekelijkse Bergspil schildergroep bij hun kunstwerken. Joke Heitenaar vertelt dat ze met een groep van 16 dames en heren al tien jaar iedere woensdagochtend samenkomen in de Bergspil.

"We hadden vier jaar les van de Roosendaalse kunstenaar Joep Hertoghs, die helaas in 2012 is overleden. Hij vroeg mij door te gaan met deze schildergroep om hem te gedenken." Ook al hebben ze geen les meer, Tineke Postmus, Riek Meijer en Jack Kremers leren van elkaar.

"Drie weken geleden hebben we helaas afscheid moeten nemen van ons lid Daggy Richter. Zij heeft haar tekenspullen aan ons nagelaten." Naast de schildergroep zit Cor van Aart uit Oudenbosch. Hij begeleidt zichzelf op gitaar en zingt mooie liedjes van Lenard Cohen en andere bekende, veelal Nederlandse woordkunstenaars.

Andere ambachten

Er is ook aandacht voor andere ambachten: Karin Torenbos toont prachtige creaties van ballonnen. "Het begon in het klein", vertelt ze. "Ik werk op een huisartsenpost naast het ziekenhuis en maakte van ballonnen een Bergse Krab en Roosendaalse Tullepetaon omdat beide Prinsen Carnaval op bezoek kwamen."

Dit jaar heeft ze vele Zwarte Pieten en Sinterklazen gemaakt voor de Intocht. Inmiddels heeft ze haar eigen Ballonversiering bedrijfje. Ook Lien Kamps uit St. Philipsland heeft van haar hobby een beroep gemaakt. Ze maakt sieraden en 'heilige huisjes'. Ieder huisje heeft een andere geloofsovertuiging.