Reizigers met een Wmo-indicatie uit de gemeente Roosendaal hoeven voor de deeltaxi niet het hoge doorreistarief betalen als zij hun kilometerbudget hebben opgesoupeerd. 

De provincie Noord-Brabant heeft dit tarief op 1,25 euro per kilometer vastgesteld. Nu is dat nog 0,46 cent per kilometer. "Het verschil tussen het hoge doorreistarief en het OV-deeltaxitarief wordt voor deze groep bekostigd door de gemeente", meldt gemeentewoordvoerder Erik Jacobs.

Op dit moment kan iedereen als vrije reiziger gebruiken maken van de deeltaxi tegen het OV-deeltaxitarief van 0,46 cent per kilometer. De provincie betaalt het verschil tussen dit tarief en de werkelijke kostprijs van 1,25 euro per kilometer. Daar wil men vanaf.

Bijspringen

"Vanaf 1 januari wordt er bij het boeken van een rit voor vrije reizigers gekeken of er sprake is van een goed OV-alternatief voor de rit die de klant wil maken", legt Jacobs uit. Als dat er inderdaad is, moet de reiziger het hoge tarief betalen.

Dat heeft ook gevolgen voor cliënten die een Wmo-indicatie hebben. Als zij hun kilometerbudget hebben opgemaakt, gelden zij ook als 'vrije reiziger.' De gemeente springt daarom voor deze doelgroep bij. Voor hen is namelijk vastgesteld dat zij niet met het openbaar vervoer kunnen reizen.

Budget

Wmo-klanten krijgen vanaf 2017 een budget van 1.500 kilometer. Voor dit jaar was dat nog 1.250 kilometer. Uit een evaluatie blijkt dat het huidige aantal vaak niet toereikend is. Het kilometerbudget werd vorig jaar ingevoerd ter vervanging van het strippenbudget per zone.

"Gebleken is dat klanten met het kilometerbudget eerder aan hun limiet raken. Uit de gegevens kan worden geconcludeerd dat het huidige kilometerbudget een achteruitgang is ten opzichte van het strippenbudget in het vorige contract. Hiervoor vindt nu een correctie plaats”, licht Jacobs toe.

Als het nieuwe budget voor een klant nog niet toereikend is kan er eventueel maatwerk worden toegepast. Een reden daarvoor kan bijvoorbeeld zijn dat iemand geregeld naar het ziekenhuis in Bergen op Zoom moet. Klanten met een indicatie voor de deeltaxi betalen ongeveer vijftien cent per kilometer.