Bas van ’t Wout is door de landelijke VVD op de dertiende plaats van de kieslijst gezet.

Dat betekent dat de Hoevenaar zo goed als zeker in de Tweede Kamer zal blijven. Van ’t Wout vindt het naar eigen zeggen een enorme eer dat hij op zo’n hoge plaats op de lijst is gezet. Bij de vorige verkiezingen stond hij op de 27ste plaats.

"Dat ik nu zoveel hoger sta, vind ik een groot compliment. Ik ben enorm blij dat ik de kans weer krijg om ons land steeds wat mooier te maken", zegt hij.

Bas van ’t Wout woont sinds enkele jaren in Hoeven waar hij met zijn vrouw en twee kinderen een nieuwbouwwoning kocht.

Bewust

Hij is Tweede Kamer-lid, maar kiest er heel bewust voor om niet in de Randstad te wonen, maar in de gemeente Halderberge. "Ik woon hier sinds een paar jaar en hoewel ik enorm veel kilometers af moet leggen voor mijn baan, hebben wij er werkelijk nog geen seconde spijt van gehad dat we hier zijn gaan wonen." 

"We hebben een fijn leven in Hoeven en ook voor de kinderen is het er heerlijk. We hebben een hele leuke wijkvereniging, de kinderen zitten bij verenigingen en zo hebben we veel mensen leren kennen. Vanwege mijn werk heb ik momenteel niet de tijd om zelf ook actief te worden in Hoeven, maar als het even kan, geniet ik wel van de saamhorigheid en activiteiten."

School

Van ’t Wout heeft als kamerlid een meer dan intensieve baan, maar weet dat dankzij goed plannen, zijn vrouw, oppas en schoonouders goed te combineren met zijn gezin.

"We hebben voor het hele jaar een excel-sheet waarin precies staat wie waar moet zijn en dat werkt meestal. Van dinsdagochtend vroeg tot donderdagavond laat ben ik sowieso in Den Haag en ik overnacht daar vaak ook. De andere dagen en weekenden zijn gevuld met afspraken, bijeenkomsten door het hele land, werkbezoeken en vooral ook veel lezen. Dat probeer ik zo strak te plannen dat ik soms tussendoor ook even bij de kinderen kan zijn of ze bijvoorbeeld naar school kan brengen of halen."

Korte lijnen

Van ’t Wout volgt ook de lokale VVD op de voet. "Bijzonder dat er een raadslid, een statenlid en een Tweede Kamerlid van de VVD in Hoeven wonen. Dat is een enorm voordeel, juist voor de mensen uit Halderberge. De lijntjes zijn kort. Zo hebben we bijvoorbeeld Kamervragen kunnen stellen over de dienstregeling van de NS die nadelig uitpakte voor de Halderbergenaren."

De Hoevenaar maakt werkweken van zestig tot zeventig uur, maar toch staat hij te springen om nog een periode in de Tweede Kamer door te brengen.

"Het bevalt zo goed. Het is bijzonder hard werken, maar ik vind het fantastisch om iedere dag weer bij te mogen dragen aan het mooier maken van ons land. Geen dag is hetzelfde. Ik doe nu sociale zaken en arbeidsmarkt en dat is wel een portefeuille die goed bij me past." 

"Er ligt nog een grote uitdaging. Bijvoorbeeld om het voor kleine ondernemers veel minder risicovol en duur te maken om personeel in dienst te nemen, Ik heb het gevoel dat ik nog niet klaar ben dus om die reden ben ik enorm blij dat ik zo hoog op de lijst sta."