Pluimveehouders houden hun hart vast, met de vogelgriep die als een sluipmoordenaar op de loer ligt. Ook kinderboerderij Minnebeek in Roosendaal treft de nodige maatregelen.

 "Het vogelgedeelte bij ons is helemaal afgedekt en afgesloten met dranghekken", laat beheerder Joyce de Lange weten. 

"Toen de situatie wat nijpender werd, heb ik de gemeente gebeld en gevraagd of we de boerderij moesten sluiten. Het vogelgedeelte staat bij ons best wel apart, daarom is er besloten om dat gebied helemaal af te zetten met dranghekken. De gemeente heeft voor deze hekken gezorgd. Samen met vrijwilligers hebben we eerst alle rennen afgedekt. Dat was nog best een hoop werk", vertelt ze.

Op Minnebeek lopen en vliegen er kippen, fazanten, fazantachtige en grasparkieten rond die onder de risicogroep vallen. Het gedeelte met de andere dieren is, in ieder geval voorlopig, nog wel open voor bezoekers. "Omdat het zich via de lucht verspreidt, is er over het beloop van de ziekte niks te zeggen. Ik hoop dat het allemaal snel voorbij is, maar het enige wat je kunt doen is afwachten. Het zijn spannende tijden", vindt De Lange.

Gesloten

Ook bij kinderboerderij de Dierenploeg in Zevenbergen zijn ze extra voorzichtig, omdat ze daar bij de twee vorige vogelgriepepidemieën beide keren een pauw zijn kwijtgeraakt. "Wij hebben besloten om de kinderboerderij voorlopig even te sluiten", laat voorzitter Frans van Kouwen weten.

Op dit moment staan de pauwen en kalkoen binnen en zijn de kippen opgesloten in de ren. "Met elf kippen moet dat natuurlijk ook niet te lang gaan duren, want dan is de ruimte te klein. Volgende week vrijdag wordt toevallig de nieuwe buitenvolière gebouwd. Daar kunnen we dan wel al het gevogelte afgeschermd in kwijt. Dan gaat het andere deel van de kinderboerderij misschien wel weer open, afhankelijk van de berichtgeving van het Openbaar Ministerie", vertelt Van Kouwen.

Hij geeft verder aan dat het programma van de Dierenploeg nu wel aardig overhoop ligt. "We hadden een expositie staan, waar alle Moerdijkse scholen naar toe mochten komen. Dat is nu in één klap afgelopen. Er komen daarnaast vaak mensen langs die een wandelingetje maken met hun kinderen. Zij kunnen nu jammer genoeg ook even niet bij ons terecht", besluit Van Kouwen zijn verhaal.

Ontruiming

In Duitsland en Hongarije zijn al hele pluimveeboerderijen geruimd vanwege het zeer besmettelijke en dodelijke H5N8-virus. Ook in Nederland zijn er dode, wilde vogels aangetroffen die besmet zijn met de gevreesde ziekte. Op pluimveeboerderijen zijn inmiddels geen bezoekers meer toegestaan. Alleen de eigenaar zelf en eventueel een dierenarts mogen nog in de stal komen. Hiernaast moeten hobbyboeren, dierentuinen en kinderboerderijen nu ook actie ondernemen. Door de afschermplicht hebben zij de taak om er voor te zorgen dat bezoekers niet met hun gevogelte in aanraking komen.