In de St. Janstoren vindt zaterdag 26 november tussen 15.00 en 16.00 uur een historisch beiaardconcert plaats. Precies op deze dag en dit uur is het vijftig jaar geleden dat het carillon werd ingehuldigd. 

Ter gelegenheid van dit feit geven Toni Raats (huidig stadsbeiaardier) en Michel Gottmer (oud-stadsbeiaardier) een gezamenlijk concert.

Het concert wordt gehouden op de dag en het uur waarop het carillon vijftig jaar geleden werd ingehuldigd. Het instrument kwam als teken van de na-orlogse wederopbouw en vrede tot stand door particulier initiatief en de gemeente Roosendaal.

Een donatie van het 'de Witte Fonds' van Vroom en Dreesman maakte het carillon financieel mogelijk. Het was destijds het 125e handbespeelde carillon in Nederland. In deze vijftig jaar is het instrument met haar vertrouwde klanken onderdeel geworden van de Roosendaalse identiteit.

Groot onderhoud

Het instrument met haar 48 klokken, destijds gegoten door Petit en Fritsen, is afgelopen weken met groot onderhoud door de firma Eijsbouts weer helemaal bij de tijd gezet. Ook in de jaren negentig werd het instrument gerenoveerd. De klokken werden van achter de galmgaten naar de lantaarn verplaatst, waardoor het verder over de stad kon uitklinken. Verder werd het instrument toen uitgebreid met een Es klok. Nu zijn klavier, verbindingen en automatisch spel verbeterd.

Speciaal voor deze historische gelegenheid keert Michel Gottmer terug naar het carillon dat hij 44 jaar heeft bespeeld. Gottmer, 76 jaar oud, is nog steeds actief als beiaardier en organist in Etten-Leur. Dat is zowel landelijk als wereldwijd een unicum. Raats is sinds 2010 stadsbeiaardier. Hij wil het carillon vooral inzetten als verbinder tussen mensen en culturen in Roosendaal. Hij organiseerde afgelopen jaar verschillende activiteiten rondom vijftig jaar carillon.

Verbinding leggen

Tijdens het historische concert zullen verschillende werken uit het concert van vijftig jaar terug worden aangevuld met werken van nu. Daarmee legt het concert een verbinding van verleden naar heden en een levende klokkencultuur in de toekomst.

Er staat werk van Valerius op het programma en de feestmars van componist Leen ’t Hart ter gelegenheid van het huwelijk van prinses Beatrix en wijlen prins Claus. Daarmee wordt vijftig jaar beiaardgeschiedenis nog eens gevierd en herdacht. Het feestjaar wordt zo in historische en gezellige sferen afgesloten.