Schoorsteen Philips gaat 450 meter verhuizen

De schoorsteen van Philips gaat 450 meter verhuizen. Hij wordt in zijn geheel verplaatst naar de hoek van de Bredaseweg en de J.F. Vlekkestraat in Roosendaal. 

De kenmerkende lange pijp staat er nog als restant van de voormalige Philips-fabriek. Het college van burgemeester en wethouders heeft inmiddels een omgevingsvergunning afgegeven voor het verplaatsen van de schoorsteen.

"Deze nieuwe plek is eigenlijk ideaal. Ver weg van de woningen, dichtbij de snelweg. Zo is hij niemand tot last, maar blijft de schoorsteen wel een baken voor Roosendaal. Laten we niet vergeten wat Philips voor inwoners van Roosendaal betekend heeft", benadrukt wethouder Toine Theunis.

Onder meer Stichting Beeld ijverde voor het behoud van het beeldbepalende icoon. De gemeente geeft met de verhuizing van de lange pijp gehoor aan de wens van omwonenden. Die wilden niet dat de schoorsteen op het terrein aan de Zwaanhoefstraat bleef staan. Waarschijnlijk verhuist het restant van Philips in het voorjaar van 2017.

Distributiecentrum

Op het terrein van Philips komt een megadistributiecentrum van Logistics Capital Partners. Zij kochten het industrieterrein aan. Waarschijnlijk wordt begin volgend jaar al gebouwd aan het bouwwerk. Directeur Kristof Verstraeten van Logistics gaf eerder aan niet te verwachten dat het gebied snel is volgebouwd. Daar gaat waarschijnlijk een traject van meerdere jaren overheen. Het gehele terrein van Philips is waarschijnlijk eind dit jaar helemaal vrij van bebouwing.

In november 2015 rolden de laatste tl-lampen van de band bij Philips. Het bedrijf koos er voor om de productie van de lichten onder te brengen in Polen. Uiteindelijk wil Philips helemaal af van de lichtdivisie. Wel geeft het bedrijf een bijdrage aan de verhuizing van de schoorsteen.

Het distributiecentrum richt zich op het verzenden van pakjes via internet. In de enorme campus die wordt gebouwd worden pakketten ingepakt en verzonden. In totaal is het met het project een investering van tachtig miljoen euro gemoeid.

NUwerk

Tip de redactie